úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza
Pozvánka
© Zdroj: Slovenský inštitút v Prahe



Jediné unikátní uvedení digitálně restaurovaného prvního slovenského filmu Jánošík se symfonickým doprovodem

PRAHA: Česká premiéra projektu Jánošík je první projekcí digitálně restaurovaného legendárního slovenského filmového zpracování historické postavy Jánošíka. Němý film z roku 1921 živě doprovází žilinský Státní komorní orchestr a skupina Bashavel. 

27.11.2023
19:00
Autor článku: 
TZ Slovenský inštitút v Prahe

Prvý slovenský celovečerní hraný film Jánošík, který vznikl na báze literární předlohy Jiřího Mahena a v němž hlavní roli ztvárnil český herec Teodor Pištěk, je v historickém kontextu naprosto unikátní. „Slovák, hraný Čechem, ale Slovák, v akčním filmovém dobrodružství, esenciálně divácký film, žánrovka,“ jak snímek charakterizoval Juraj Malíček.
Digitální restaurování filmu se uskutečnilo v roce 2021 u příležitosti 100. výročí uvedení filmu. Snímek vznikl v československo-americké produkci studia Tatra Film  Corporation a režíroval ho slovenský režisér Jaroslav Siakeľ.  

Němý film Jánošík měl premiéru 25. 11. 1921 v Praze, 1. 12. 1921 v Chicagu a 3. 1. 1922 v dnešním Domě umění Fatra (Grand Bio Universum) v Žilině. Myšlenka filmu se zrodila v Chicagu, kam se Jaroslav Siakeľ přestěhoval před první světovou válkou. Těsně po válce ho pověřila skupina Slováků žijících v USA, aby s bratrem Danielem natočili film, který by zobrazil hrdinské epizody z Jánošíkova života. Pro natáčení si bratři vybrali mimo jiné exteriéry v okolí Blatnice ve Velké Fatře, odkud pocházeli.  

V roli Jánošíka se tedy představil již známý český divadelní a filmový herec Theodor Pištěk (1895-1960), roli Aničky ztvárnila Mária Fábryová (1900-1973). Jánošík se zpočátku promítal na Slovensku a v USA, zejména americkým Slovákům, avšak zájem se postupně vytratil a film upadl do zapomnění. Naštěstí snímek zůstal majetkem producenta Jana Závodného, amerického Slováka, rodáka z Brezové pod Bradlem, který ho uložil do své garáže v Chicagu a v roce 1970 ho přinesl osobně zpět na Slovensko a daroval ho Slovenskému filmovému ústavu.

Projekce filmu Jánošík v Praze zazní s autorskou hudbou houslisty a aranžéra Stanislava Palúcha, který hudbu zkomponoval v roce 2021 v rámci společného projektu festivalu Viva Musica Bratislava a Státního komorního orchestru Žilina. Promítání filmu Jánošík po více než sto letech s živou hudbou v podání SKO a souboru Bashavel pod taktovkou žilinského rodáka Vladimíra Martinku bylo unikátní událostí. Stanislav Palúch je všestranným hudebníkem se širokým záběrem v oblasti klasické hudby, jazzu, folklóru, new acoustic, world music a jiných žánrů a pro své mimořádné umění a univerzálnost je jedním z nejvyhledávanějších hudebníků na Slovensku i v České republice. Spolupracoval a spolupracuje s více orchestry a soubory, přičemž různými formacemi koncertoval ve většině států Evropy a v USA, nahrával pro Český rozhlas, RTVS a ORF. Jako studiový hráč nahrál kolem 40 alb. Věnuje se i autorské, aranžérské a produkční činnosti, je autorem hudby k několika představením Slovenského lidového uměleckého kolektivu i autorem filmové hudby. V roce 2009 mu byla udělena cena Tatrabanky Mladý tvůrce v kategorii Hudba.

Skupina Bashavel vznikla na jaře v roce 2006 jako společný projekt předních českých hudebníků, kteří dříve spolupracovali v různých jazzových i multižánrových formacích (Pacora Trio, NBS trio aj.) a chtějí svou hudební řečí navázat na lidové hudební tradice. Skupina vystupuje na domácí i zahraniční scéně a v roce 2020 byla mezinárodní odbornou porotou zvolena jako zástupce Slovenska pro účast na prestižním hudebním veletrhu WOMEX 2020.

Státní komorní orchestr Žilina vznikl v roce 1974 jako jediný orchestr „mozartovského typu“ na Slovensku a odehrál již téměř 3400 koncertů. ŠKO Žilina patří k renomovaným orchestrům v celosvětovém měřítku – kromě domácího pódia v Domě umění Fatra v Žilině koncertuje ve slovenských městech i v zahraničí. Orchestr se představil v téměř všech státech Evropy i napříč kontinenty. Na podzim 2023 vstupuje do své jubilejní 50. sezóny, spolu s novým šéfdirigentem Františkem Macekem.

Účinkují:
Státní komorní orchestr Žilina
Vladimír Martinka, dirigent
Soubor Bashavel
Hudba k filmu: Stanislav Palúch
Režie: Jaroslav Siakeľ
Režie filmové rekonstrukce (1975): Ivan Rumanovský
Digitální restaurování filmu (2021): Slovenský filmový ústav
Námět: Gustav Maršall-Petrovský, Jiří Mahen
Scénář: Jozef Žák-Marušiak
Kamera: Daniel Siakel, Oldřich Beneš

Vstupenky na představení si můžete zakoupit na tomto odkazu.

Připravili: Státní komorní orchestr Žilina s podporou Ministerstva kultury Slovenské republiky, Slovenský filmový ústav a Divadlo Hybernia.

www.mzv.sk/sipraha

 

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024