středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Bennewitzovo kvarteto
© Kamil Ghais



Bennewitzovo kvarteto a Martin Kasík společně zahrají Šostakoviče

PRAHA: Na pódiu v kostele sv. Šimona a Judy dojde 14. listopadu k jedinečnému setkání. Toho večera vystoupí proslulé Bennewitzovo kvarteto s klavíristou Martinem Kasíkem. Koncert z cyklu Komorní hudba FOK vyvrcholí společným provedením Šostakovičova Klavírního kvintetu g moll. Před tím se umělci představí samostatně – kvarteto s Haydnem a klavírista s Chopinem.

14.11.2023
19:30 - 21:20
Autor článku: 
FOK

Bennewitzovo kvarteto oslaví v sezóně 2023/2024 své 25. výročí. „Na koncertě s Martinem Kasíkem navážeme na naši dlouhodobou spolupráci. Vystupovali jsme společně jak v České republice, tak i v zahraničí. Martin je klavírista velkého gesta a nebojí se výrazové hloubky, což jsou přednosti, které se právě v Šostakovičově klavírním kvintetu dokonale zúročí. Moc nás těší, že tento působivý opus zazní v jedinečném prostoru kostela svatých Šimona a Judy. Je to místo, které člověka ohromí bez ohledu na to, po kolikáté do něj vstupuje. A což teprve, když se zaplní všeobjímající nádhernou hudbou,“ uvedl Štěpán Ježek, houslista Bennewitzova kvarteta.

Kvarteto od roku 1998 nese jméno houslisty a ředitele hudební konzervatoře v Praze Antonína Bennewitze, který se významně zasloužil o vznik české houslové školy. Po vítězství ve dvou prestižních soutěžích – Osaka Chamber Music and Festa 2005 a Prémio Paolo Borciani, Itálie 2008 – si rychle získali uznání kritiky. V tuzemsku získala čtveřice hudebníků cenu Classic Prague Award za nejlepší komorní výkon roku 2019.

„Na programu koncertu 14. listopadu jsou tři veledíla, každé dokonale reprezentuje dobu, ve které vzniklo – Haydn vyváženost rozumu a citu klasicismu, Chopin opojení i rozervanost romantismu a Šostakovič rozpor mezi socialistickým programem nadšení z budování světlých zítřků a temnou realitou brutálního režimu. Doufám, že budeme posluchačům dobrými průvodci těmito dějinnými okamžiky,“ dodal klavírista Martin Kasík, který patří k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény. Kritika i veřejnost oceňuje jeho tvořivý, poetický přístup k interpretaci, kterým zachycuje náladu okamžiku, duchovní přesah a mimořádnou bohatost a proměnlivost nálad.

 

Slovo dramaturga Martina Rudovského

„Současná smyčcová kvarteta svá vystoupení občas obohacují o exkluzivní hosty. I proto, že zajímavá díla komorního repertoáru překračují standardní kvartetní obsazení, což je přesně případ Šostakovičova klavírního kvintetu, jakési komorní symfonie. Tedy přesně hudba pro Bennewitzovo kvarteto a Martina Kasíka. Tito špičkoví umělci se ale předvedou i v „tom svém“, Martin Kasík v Chopinových scherzech a kvarteto v Haydnovi, samotném zakladateli žánru. Mimochodem tento kvartet G dur má přízvisko „Jak se máte?“ Všichni interpreti se vynasnaží, aby po koncertě mohli všichni posluchači odpovědět, že dobře!“

 

Program

MARTIN KASÍK & BENNEWITZOVO KVARTETO

14. listopadu 2023 od 19:30, kostel sv. Šimona a Judy

 

FRYDERYK CHOPIN

Scherzo č. 1 h moll op. 20

Scherzo č. 2 b moll op. 31

JOSEPH HAYDN

Smyčcový kvartet G dur op. 33 č. 5

DMITRIJ ŠOSTAKOVIČ

Klavírní kvintet g moll op. 57

 

Martin KASÍK | klavír

BENNEWITZOVO KVARTETO

Jakub FIŠER | 1. housle

Štěpán JEŽEK | 2. housle

Jiří PINKAS | viola

Štěpán DOLEŽAL | violoncello

 

Vstupenky: https://www.fok.cz/cs/kasik-bennewitzovo-kvarteto

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024