pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Tomáš Fiala, Hortus Musicalis Broumov
© Jan Fiegler



Hudební témata rezonovala na konferenci Hortus Musicalis v Broumově

BROUMOV: Potřebují festivaly headlinera? A kdo plní tuto roli v době těkavých preferencí hlavně mladého publika? Jsou živá vystoupení pro mladé, ale i pokročilé hudebníky, kteří se chtějí vydat na profesionálnější dráhu – zvlášť, pokud se pohybují v oblasti okrajových žánrů jako jazz, world music nebo klasika? A jaké formy podpory se jim nabízejí na úrovni kraje, Ministerstva kultury nebo třeba Ochranného svazu autorského?

Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Odpovědi na tyto a řadu dalších otázek zazněly během dvoudenní konference Hortus Musicalis, která se konala 10. a 11. října v broumovském klášteře. Ze strany řečníků, mezi kterými nechyběli šéfové velkých českých festivalů nebo zástupci organizací podporujících české talenty, zaznělo opakovaně, že tuzemští umělci často podceňují marketing a PR. Zároveň v dostatečné míře nevyužívají možnost čerpat podporu na prezentaci na showcasových přehlídkách v Česku i v zahraničí, které navštěvují promotéři, booking agenti i zástupci nahrávacích společností.

„Jejich úloha na první pohled slábne – a to i s ohledem na proměnu způsobu produkce hudby, která často vniká v nezávislých studiích nebo v přímo počítačích samotných hudebníků. S tím souvisí i její distribuce – hlavně mladší publikum funguje podle algoritmů sdílených platforem. Zároveň ale online prostředí vytvořilo pro umělce zcela nové možnosti: počínaje komponováním hudby pro počítačové hry, filmové projekty nebo vlastní obsah na sociálních sítích. Jak se shodli přítomní řečníci, jde o kanály, které otevírají tuzemským muzikantům dveře do celého světa,“ uvedl Jiří Hlinka z týmu festivalu Rock for People, který se podílel na přípravě programu konference.

Praktické workshopy a lekce druhý den konference rozvinuly podstatná témata, která rezonovala už úvodním dnem. Patřila k nim schopnost orientovat se v digitálním marketingu nebo grantových a dotačních titulech Ministerstva kultury ČR.

Obohacující byla přítomnost zástupkyň norské organizace NOPA, sdružující norské autorky a autory. Jejich příspěvky i aktivní vstupy do diskusí vtiskly celému setkání, jehož se zúčastnily na 40 desítky aktivních hudebníků, promotérů nebo manažerů v oblasti hudby z celé České republiky, obohacující mezinárodní rozměr.

„Účast na konferenci pro nás byla skvělou zkušeností. Seminář k hudebnímu průmyslu v České republice byl plodným a uspokojivým uzavřením našeho partnerství s Broumovem. Členka představenstva organizace NOPA Tove Bøygard přednesla prezentaci o výzvách, kterým často čelí hudební tvůrci a interpreti v Norsku. Její zkušenosti se zdály být relevantní a pro české diváky zajímavé. Vzdělávací a kulturní centrum Broumov spolupracuje s NOPA od roku 2019 a my oceňujeme dobrou práci našeho partnera. V posledních třech letech strávili čtyři norští skladatelé měsíc v klášteře. Spolu se čtyřmi českými skladateli pracovali na různých projektech, zapojili se do místní komunity a ponořili se i do vlastní tvorby. Projekt Hortus Musicalis Broumov díky tomu přinesl novou hudbu, zapojil a inspiroval mladé lidi v Broumově a přispěl k vytvoření nových přátelství a navázání pevných vztahů. Vzdělávací a kulturní centrum Broumov má skvělou kvalifikaci pro evropskou spolupráci a v budoucnu chceme pokračovat ve společném úsilí iniciováním nových projektů,“ uvedla Tine Tangestuen z organizace NOPA.

Projekt “Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita” rozšiřuje nabídku Vzdělávacího a kulturního centra Broumov o nové programy, posiluje kapacitu instituce, včetně posílení spolupráce a kulturní výměny mezi Českou republikou a Norskem, a zároveň přispívá k rozvoji regionu a k posílení soudržnosti místní sociálně různorodé komunity. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP 2014–2021, z programu KULTURA. 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024