středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Simona Peková, HaDivadlo, Strýček Váňa
© Foto: Kata Opuntia



Herečka HaDivadla Simona Peková září v nové filmové komedii Přišla v noci

BRNO, ČR: Dlouholetá členka brněnské alternativní scény HaDivadlo a jedna z nejvýraznější tváří brněnského divadla Simona Peková ztvární ústřední postavu v nové černé komedii autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček. Film Přišla v noci měl svou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a oficiálně půjde do kin 2. listopadu 2023. Pro Pekovou se jedná o její dosud největší filmovou roli. 

27.10.2023
20:00
Autor článku: 
Tereza Teerink Turzíková

Komorní černá komedie Přišla v noci vypráví příběh páru třicátníků, jejichž poklidný život naruší vpád matky jednoho z nich. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá domácí invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají, hranice soukromí bortí. Mají matky a tchýně vždycky pravdu? Myslí to s námi dobře? A nejsou někdy právě proto těmi největšími monstry? Film na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás.

Žánr home invasion přitom v české kinematografii není příliš známým. „Cílem bylo natočit film, jehož zápletka a téma naplno ospravedlní komorní zasazení a dřevní podmínky, za kterých vzniká. Z tohoto pohledu se nám zdál žánr home invasion thrilleru jako dobrá výchozí pozice – výsledkem však bude žánrově pestřejší tvar, který má nejblíže k trochu temnější komedii,“ přibližuje jeden z autorů filmu Jan Vejnar své tvůrčí strategie. 

Ústřední postavu matky ztvárnila herečka Simona Peková známá nejvíce z brněnského HaDivadla, kde je členkou hereckého souboru již od roku 2007. Za tu dobu ztvárnila na jevišti scény umístěné ve funkcionalistické budově brněnské Alfa pasáže řadu zapamatovatelných postav klasické i současné dramatiky. Aktuálně ji lze vidět například v roli Vojnické ve Strýčku Váňovi (premiéra 2016) nebo Akuliny Ivanovny ze hry Maloměšťáci (premiéra 2018), obě v režii uměleckého šéfa HaDivadla Ivana Buraje. Roli temperamentní matky přitom již ztvárnila i na divadelním jevišti v autorské inscenaci Naši (premiéra 2020). Diváci ji však mohou znát i z filmového plátna, na němž se představila v menších rolí, například ve filmech Zapomenuté světlo či Nuda v Brně.

Je to však poprvé, co se tato převážně divadelní herečka objeví v hlavní roli ve filmu. „V postavě Valerie dává Simona Peková divákovi úplně vše, co má. Ve Valerii jsou její osobní zážitky, zkušenosti i vzpomínky. Pevně věřím, že je to největší filmová role Simony Pekové,“ říká k jejímu výkonu jeden ze scenáristů a režisérů filmu Tomáš Pavlíček.

Snímek byl již oceněn na MFF v Karlových Varech 2023 v kategorii Zvláštní uvedení a na MFF Finále v Plzni získal Cenu studentské poroty ZČÚ pro Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film. Do kin půjde 2. listopadu 2023, ale brněnští diváci se můžou těšit na brněnskou premiéru, která se uskuteční 27. října od 20.00 v Kině Art

www.hadivadlo.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024