čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Vizuál k akci
© Zdroj: archiv pořadatele



Fashion Event Dotek opět podpoří Alianci žen s rakovinou prsu. Téma 12. ročníku odhalí již v říjnu

ZLÍN: Studentstvo Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně odhalí 11. října společně s umělcem PXS, ve 44. budově zlínského Svitu téma dvanáctého ročníku Fashion Event Dotek, jehož výtěžek bude opět věnován na chod neziskové organizace Aliance žen s rakovinou prsu. Kromě odhalení tématu je na programu panelová diskuze ve spolupráci se zlínským komunitním rádiem Obscura, která přiblíží tvorbu hudby na módní přehlídky a pop-up shop second-handového projektu Ikony vintage studentky ateliéru Design oděvu.

 

11.10.2023
Autor článku: 
Aneta Pospíšilová

Fashion Event Dotek má za sebou již 11 ročníků, v rámci kterých pomohl několika neziskovým organizacím. V současnosti spolupracuje s organizací Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. Symbolicky se Fashion Event Dotek propojil s teoretikem nových médií, umělcem a feministou PXS, který 11. října svým performativním vystoupením v industriální 44. budově zlínského Svitu odhalí téma dvanáctého ročníku, který se uskuteční 23. března 2024.

Při svých vystoupeních PXS rád používá raveový rytmus a jednotlivé obrazy střídá v rytmu srdečního pulsu, pracuje s metainformacemi, které postupně odhaluje ve vrstvách odkazů a významů. „Náš svět je toxický a plný nebezpečí, a zdá se, že apokalypsa je nevyhnutelná. Ale co kdyby právě ona byla klíčem k novému začátku?” přibližuje své performativní vystoupení slovenský umělec a zakladatel kontroverzní agentury New Aliens Agency, která přispěla k rozšíření diverzity ve světovém módním průmyslu a stala se jednou z nejpozoruhodnějších agentur své doby a dodává, že: „každý musí bojovat sám za sebe a rychle se adaptovat na nové podmínky. Jak se dokážeme transformovat a co s tím uděláme, záleží jen na nás."

V nově vzniklém komunitním prostoru rádia Obscura proběhne panelová diskuze s lokálními DJs. Inspirující téma tvorby hudby na módní přehlídky završí malý DJ set s after party. Komunitní prostor zároveň doplní abstraktní socha z dílny studentů ateliéru Tvorba prostoru, která v průběhu večera projde procesem změny. Tento proces je zde připomínán nejen jako umělecký akt, ale i jako symbol naší lidské existence a schopnosti se měnit.

Součástí doprovodného programu letos bude i nově vzniklý projekt Ikony vintage studentky ateliéru Design oděvu na UTB Kateřiny Šeichové, který se zaměřuje na upcycling a prodej výběrových second-hand a vintage kousků. Projekt se snaží svou činností bojovat se stále se zrychlujícím trendem fast fashion a přispívat ke zmírnění dopadů oděvního průmyslu na životní prostředí. Výdělkem z prodeje podpoří Ikony vintage organizaci Aliance žen s rakovinou prsu.

Dveře 44. budovy v areálů zlínského Svit se otevřou ve středu 11. října v 16:00. Po zahájení představí v 17:00 své performativní vystoupení s názvem Metamorphosis: Adapt or Die umělec a teoretik nových médií PXS. Následovat bude panelová diskuze v 18:00 ve spolupráci se zlínským komunitním rádiem Obscura a lokálními umělci, na kterou naváže afterparty. Pop-up shop projektu Ikony vintage bude otevřen po celou dobu až do 20:00. Vstup na celou akci je dobrovolný.

 

Fashion Event Dotek 

Fashion Event Dotek je denní událost nabitá bohatým doprovodným programem zakončená galavečerem s módní přehlídkou. Až na výjimky se každoročně koná ve Zlíně pod hlavičkou Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a jeho cílem je pomáhat a zároveň dávat prostor mladým začínajícím talentům. Dvanáctý ročník se uskuteční 23. 3. 2024.

Projekt Dotek pomohl již několika neziskovým organizacím podporující ženy s rakovinou prsu. V současnosti spolupracujeme s organizací Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. Výtěžek z aukce speciální kolekce, která je součástí hlavního programu, putuje každoročně na podporu chodu dané organizace. Celková vybraná částka aktuálně činí 281 565 Kč.

 

Další informace

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/264671659768337?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

Facebook: Fashion Event Dotek 

Instagram: @fashioneventdotek 

Youtube: Fashion Event Dotek

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024