čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Logo
© Archiv KHK



Krajská muzea a galerie získaly nové návštěvníky díky vstupům zdarma

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Krajské kulturní a vzdělávací instituce v Královéhradeckém kraji zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku vysokou návštěvnost včetně přílivu nových zájemců o umění či vědu. Jejich popularitě pomohl bezplatný vstup každou první středu v měsíci, kterou kraj zavedl od loňského prosince a akce nadále pokračuje.

Autor článku: 
Dan Lechmann

„Volný vstup do krajských muzeí, galerií i hvězdáren každou první středu v měsíci jsme se rozhodli veřejnosti nabídnout především proto, abychom podpořili její kulturní vyžití v nelehkém období energetické krize. Cílem ale bylo také přilákat nové návštěvníky všech generací, zejména pak děti a seniory, kteří by jinak na výstavy nebo popularizační programy nezavítali, a ukázat jim přínos a vysokou úroveň těchto našich institucí. To se povedlo. Některé instituce pozorují celkově vyšší zájem a mnohé registrují příliv právě i nových návštěvníků. Aktuálně se proto budou soustředit na přípravu programů na příští rok, kterými by si tuto skupinu udržely, respektive dále ji rozšiřovaly, a zapojily ji do kulturního a populárně-vědeckého dění v našem kraji,“ vysvětlila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu.

Například Galerie moderního umění v Hradci Králové sklízí řadu pozitivních ohlasů na tuto akci. Sleduje nárůst návštěvníků i mimo první středy v měsíci a rozšiřuje tak svou návštěvnickou základnu. Akce je nejvíce populární mezi seniory staršími 65 let, kteří mohou využívat bezplatného vstupu permanentně. Dále akci využívá také řada studentů, zpravidla z uměleckých škol, a také děti v rámci edukačních programů. Mezi návštěvníky však nechybějí ani ostatní dospělí i celé rodiny.

Také Regionální muzeum a galerie v Jičíně či Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou hodnotí akci pozitivně. Rychnovské muzeum, obdobně jako některé další krajské kulturní a vzdělávací instituce, zaznamenalo ve druhém čtvrtletí letošního roku díky všeobecnému nárůstu zájmu dokonce vyšší průměrnou návštěvnost ve dnech, kdy vstup volný není.

Návštěvníků, kteří využili volného vstupu o prvních středách v měsíci, bylo v první polovině letošního roku celkem 3 746.

Volný vstup každou první středu v měsíci nabízejí od loňského prosince přes dvě desítky poboček krajských institucí – muzeí, galerií či hvězdáren. Pro děti do 10 let a seniory starší 65 let platí volný vstup během otvírací doby nepřetržitě.

 

Seznam zapojených institucí:

  1. Galerie moderního umění Hradec Králové
  2. Galerie výtvarného umění v Náchodě
  3. Hvězdárna v Úpici
  4. Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
  5. Muzeum východních Čech v Hradci Králové
  6. Muzeum války 1866
  7. Regionální muzeum a galerie v Jičíně
  8. Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou
  9. Památník Karla Plachetky v Rychnově nad Kněžnou
  10. Muzeum krajky Vamberk
  11. Sýpka – muzeum Orlických hor (Rokytnice v Orlických horách)
  12. Synagoga – památník Karla Poláčka v Rychnově nad Kněžnou
  13. Muzeum Náchodska
  14. Pevnost Dobrošov
  15. Muzeum v klášteře v Polici nad Metují
  16. Dřevěnka – stará škola v Polici nad Metují
  17. Rodný domek A. Jiráska v Hronově
  18. Čapkův mlýn – papírna v Hronově
  19. Muzeum Aloise Jiráska v divadle v Hronově
  20. Galerie „M“ ve Vrchlabí
  21. Dům pod jasanem v Trutnově
  22. Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou
  23. Vlastivědné muzeum v Dobrušce
  24. Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
  25. Vlastivědné muzeum v Železnici

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024