pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Lucie Jindrák Skřivánková
© Michaela Karásková



VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE PRO UMĚLCE - UKONČENÍ 15. 1. 24

ČR: Společnost GLAZ Bridge právě vyhlásila veřejnou soutěž Funerary Art competition Open call vol II. na řešení současných funerálních stél a náhrobků pro interiér i exteriér. Povinným materiálem jsou opět sklo, kámen, kov nebo beton. Soutěž se uzavírá 15. 1. 24 a na konci února budou vyhlášeni umělci, jejichž vybraných dvanáct vítězných objektů bude zařazeno do druhé kolekce Glaz Bridge projektu. Výstava proběhne v létě 2024 částečně opět v Uměleckoprůmyslovém muzeu. První vybraná autorka již byla odtajněna-je jí uznávaná malířka Lucie Jindrák Skřivanová.

Autor článku: 
Světlana Pospíšilová

Po skončení jedné z nejúspěšnějších výstav „Skleněná duše“ v Uměleckoprůmyslovém muzeu, kterou shlédlo 14 000 návštěvníků, našel první objekt svého majitele. Dílo poputuje k rodině Romana Duška, zakladatele festivalu Signál a vedoucího audiovizuální sekce v Národním divadle, který nedávno tragicky zesnul. U dalších děl z první sbírky si mohou privátní zákazníci a sběratelé umění zakoupit druhou až pátou kopii urny.

Vzniká rozsáhlá tištěná publikace s názvem Skleněná duše, ve které je zaznamenána první kolekce včetně popisu jejich vzniku a medailonku autorů a která mapuje i světové odchodové rituály, funerální slovník a rukodělná řemesla s kolekcí spojená.

 

Lucie Jindrák Skřivánková (1982) sídlí v Praze ve svém ateliéru na Novém Světě-v srdci historické Prahy u Pražského hradu. V roce 2009 absolvovala Akademii výtvarných umění v ateliéru Michaela Rittsteina. Již během studií debutovala na českou scénu svou osobitou strukturální malbou. Tato pozoruhodná česká malířka má na svém kontě již nespočet výstav v ČR-např.Karpuchina Gallery, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery, ale také v zahraničí-Německu, Brazílii, Švédsku. Na obrazech Lucie Skřivánkové je na první pohled zřejmá temperamentní osobnost: abstraktní obrazy větších rozměrů přitahují pozornost svou barevností a expresivním malířským gestem. Při bližším pohledu však divák objeví jemné barevné nuance a struktury, které odkazují na její jemnější a velmi intuitivní stránku prostředí.

Lucie J. Skřivánková inklinuje k vyjádření se sklonem k abstrahování tvaru. Liší se v poměrně širokém rozmezí definovaném na jedné straně jemnou texturou nebo strukturním vrstvením a výraznými deformacemi na straně druhé. Tvorba je podpořena především malbou sádrovými pastami, zpracovanými přímo prsty nebo i pomocí nástrojů určených pro subtilní stavební či fasádní činnosti, takže její lineárně vedené gestické kompozice-s trochou nadsázky-dosáhnou haptických kvalit.

Inspiruje se svým bezprostředním okolím.  Je multidisciplinární umělkyní a pracuje také s gobelínem, tapisérií, mapováním,  AR a sochami. Pro ni charakteristický expresivně koloristický malířský rukopis se propisuje i do rozličných mezioborových spolupráci s umělci z různých oborů-návrháři, architekty a dalšími. Od roku 2020 společně s kolektivem M.P.K.J.V.L.J.S. spoluvytváří umělecký nábytek a předměty, které vycházejí z tradičních uměleckých disciplín a formou experimentu nabourávají hranice užitého designu a umění. Je zastoupena v soukromých sbírkách v Čechách i na Slovensku. Své umění prodává kontinuálně. A to i do Hollywoodu, kdy umělecký nábytek vytváří v kolaboraci s umělci Milanem Pekařem a Jakubem Vávrou. Za sebou má čerstvě Artfair v Jižní Korei. 

Do projektu Glaz Bridge vstupuji, protože mě v mé tvorbě baví objevování a práce s novými materiály. A sklo je pro mě velmi fascinující médium,  stejně tak jako myšlenka prostorového objektu.  S nápadem jít s mou prací do prostoru si už dlouho pohrávám a tento Opencall by mi mohl otevřít cestu ke zkoumání a práci na prostorovém objektu.“ říká Lucie JIndrák Skřivánková

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024