čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Vizual
© Archiv pořadatele



Divadlo Na zábradlí Francouzští intelektuálové na Zábradlí: König a Vašák jsou Veřejní nepřátelé

PRAHA: Po premiéře komorní site-specific inscenace Bar připravuje pražské Divadlo Na zábradlí druhou premiéru sezony. V režii Jana Mikuláška uvede jevištní adaptaci e-mailové korespondence francouzských intelektuálů Michela Houellebecqa a Bernarda-Henri Lévyho s názvem Veřejní nepřátelé. Premiéra proběhne v pátek 27. října.

27.10.2023
Autor článku: 
Lucie Flemrová

Kaviárový levičák a cynický nihilista, filozof a spisovatel, Houellebecq a Lévy. Dvě výrazné osobnosti francouzské intelektuální sféry se stávají hlavními aktéry nejnovější inscenace Divadla Na zábradlí. Inscenační tým v čele s Janem Mikuláškem představí v pátek 27. října divadelní adaptaci korespondence Michela Houellebecqa a Bernarda-Henri Lévyho, kterou pod názvem Veřejní nepřátelé uvedlo v minulém roce na český trh nakladatelství Vyšehrad. V překladu Alana Beguivina přináší tato šestiměsíční e‑mailová přestřelka mezi dvěma mysliteli fascinující a stylisticky vybroušený názorový střet – na jedné straně stojí Houellebecq, autor knih Elementární částice, Serotonin či Zničit, známý jako misogyn s kontroverzními pesimistickými postoji a sklonem k nihilismu. Na straně druhé pak Lévy, liberální filozof aktivně angažovaný v lidskoprávních kauzách a nejrůznějších politických debatách, který mimo jiné v roce 2019 publikoval v Hospodářských novinách po setkání s tehdejším českým premiérem Andrejem Babišem kritický článek na jeho adresu. Navzdory nekonečné řadě odlišností spojuje oba intelektuály a věčné rivaly přesvědčení o krizi společnosti a vůbec intelektuálního světa a vzniká tak půda pro bouřlivou konverzaci plnou společných ožehavých témat.

Dopisy známých osobností jsou na české divadelní scéně poměrně oblíbeným materiálem – koneckonců, právě na Zábradlí byla po deset let uváděna inscenace Korespondence V+W, adaptace mnohaleté dopisní komunikace Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Na rozdíl od soukromé korespondence českých komiků však e-maily Houellebecqa a Lévyho vznikaly s jasným publikačním záměrem. „Oba autoři stojí o mediální pozornost a své životy žijí v určitých rolích. Houellebecq, vlastním jménem Michel Thomas, mlží kolem svého roku narození a vydání každého jeho románu je možná větší událostí než literatura samotná. A Lévy? Tomu je sice přes sedmdesát, ale je to spíš influencer než filozof – více je vidět v médiích než v knihách. Oba hrají hry s publikem, každé jejich gesto je ostře sledováno,“ říká dramaturgyně inscenace a umělecká šéfka Divadla Na zábradlí Dora Štědroňová. „Oba spisovatelé se brání vlastnímu zjednodušujícímu a pokřivenému obrazu, který vznikl díky médiím. Ovšem nejen že oba pomáhali tento obraz stvořit, sami jej, jak přiznávají, se škodolibou radostí naplňují a udržují. Michel Houellebecq vždy působí neupraveně, strhaně, vždy s cigaretou v ústech. To všechno je přesně vybudovaná image. Stejně tak Lévy nikdy nesundává svou zářivě bílou rozhalenku, ať už jej vidíme v zákopech nebo v televizní debatě. Kdo jsou ale tito dva muži doopravdy, to se můžeme částečně dozvědět právě z jejich korespondence.“ dodává režisér Jan Mikulášek.

Vedle Štědroňové a Mikuláška doplňuje inscenační tým na Zábradlí poprvé scénograf a kostýmní výtvarník Dragan Stojčevski. Herecké obsazení je tentokrát velmi komorní – jeviště bude patřit dvěma protagonistům, a to Václavovi Vašákovi v roli Lévyho a Miloslavovi Königovi coby Houellebecqovi. „Co se týče osobních preferencí, velice blízký je mi Houellebecqův skepticismus a smysl pro humor. Naprosto odzbrojující je pak jeho zdrcující upřímnost. Skeptický jsem ovšem k mnoha jeho vyhraněným názorům. Lévy zas ohromí svou pronikavou inteligencí, sečtělostí. U některých témat, například v debatě o situaci v Rusku, působí jeho postřehy až prorocky. V jejich vzájemném dialogu mě nejvíc baví místa, kdy si jakoby prohodí role – když se Houellebecq pouští do filosofických úvah a naopak Lévy odkrývá ta nejintimnější tajemství,“ říká o dynamice ústředních postav režisér Mikulášek.

S Houellebecqem a Lévym se návštěvníci Divadla Na zábradlí budou moci pravidelně setkávat od konce října. První reprízy po vyprodaných premiérách proběhnou 3., 14. a 27. listopadu a vstupenky jsou již nyní v prodeji v síti GoOut.

 

 

Divadlo Na zábradlí

Francouzští intelektuálové na Zábradlí: König a Vašák jsou Veřejní nepřátelé

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024