čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Logo
© Zdroj: https://www.facebook.com/youngfilmfestprague



Vítězné filmy 7. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Young Film Fest

PRAHA: Jeden den v roli filmového diváka i porotce? Takovou možnost nabídl svým účastníkům letošní Young Film Fest, kdy v rámci programu Cena Young Film Festu účastníci vybrali vítězné filmy. Ve věkové kategorii 12+ zvítězil film Prase režiséra Jorna Leeuwerinka. V kategorii 15+ cenu získal snímek Láska bez Lásky režírovaný Veronicou Nielsen. Ve stejné kategorii porota udělila i zvláštní uznání filmu Fairplay režiséra Zoela Aeschbachera. 7. ročník Mezinárodního filmového festivalu Young Film Fest divákům nabídl téměř 50 filmů a probíhal od středy 20. září do neděle 24. září 2023 v Kině Kavalírka a v Centru současného umění DOX.

Autor článku: 
Eva Müllerová/ika

CENA YOUNG FILM FEST 12+: PRASE
V celodenním programu Cena Young Film Fest v kategorii 12+ festival mladým divákům nabídl 7 krátkých filmů z celého světa, které otevíraly témata aktuální pro současnou mládež. Jako nejzajímavější film v této kategorii účastníci zvolili snímek Prase, který režíroval nizozemský tvůrce Jorn Leeuwerink.

V jeho příběhu jsme svědky elektrifikace zvířecí říše pomocí zásuvky – tedy nosu jednoho spícího prasátka – které se rychle zvrhne v nebetyčné plýtvání, kdy zvířata používají elektřinu zbytečně úplně na všechno. Když zdroje začnou docházet, nově vzniklé město okamžitě zachvátí chaos a totální kolaps. Připomíná vám to něco? Tragikomická absurdní bajka shrnuje složitost lidské civilizace a hravou formou popisuje jednu z příčin klimatické krize.


CENA YOUNG FILM FEST 15+: LÁSKA V DOBĚ BEZ LÁSKY
Mladou porotu ve věkové kategorii 15+ nejvíce zaujal krátkometrážní snímek Láska v době bez lásky režisérky Veronicy Nielsen. Vychází v něm z tvrzení sociologů, že v současné době je čím dál těžší se zamilovat. A že láska už není prožívána tak intenzivně. Vizuálně poeticky laděný dokumentární snímek předkládá reálné a nijak nepřibarvené
vzpomínky na období zamilovanosti různých mladých párů. Zamýšlí se, proč se z něčeho tak přirozeného stala taková vzácnost, ale především je poctou všem, kteří lásku stále intenzivně prožívají.

Pásmo promítaných filmů v této kategorii nabídlo například i snímek Irské sbohem režisérské dvojice Tom Berkeley a Ross White ověnčený mnoha cenami včetně Oscara pro Nejlepší krátký hraný film nebo český film režisérky Elišky Kerbachové Na konec spirály, v němž pomocí animované dokumentární reflexe drogové závislosti zachycuje otevřené zpovědi dvou bývalých uživatelů návykových látek.


ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ: FAIRPLAY
Zvláštní uznání v soutěžní kategorii pro mládež 15+ mladá porota udělila krátkometrážnímu filmu Fairplay režiséra Zoela Aeschbachera. Tvůrce v něm představuje tři archetypální postavy současné společnosti, které ztrácejí kontrolu nad kompetitivní ruletou života - teenager hledající uznání, dělník připravený udělat cokoliv, aby dosáhl jackpotu a vyhořelý manažer snažící se sobě i okolí dokázat, že je stále naživu. Francouzský snímek je kousavou, podvratnou a zábavnou reflexí života v pozdním kapitalismu.


AUDIOVIZUÁLNÍ VÝCHOVA: NEVŠEDNĚ, ODVÁŽNĚ, JINAK!
Součástí festivalu byl bohatý industry program, kterého se zúčastnili nejzajímavější zástupci současné audiovizuální výchovy. Jedním z témat byl i mezinárodní projekt pro děti předškolního věku Cinemini vytvořený podle unikátního holandsko-německého konceptu. Projekt na festivalu detailně představil zástupce z Německa Sebastian Rosenow z Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (DE). Margreet Cornelius z The Eye Film Museum (NL) a Rianne van Laar z Filmhub Zuid (NL) pak společně přiblížily holandský koncept jako model dobré praxe. Ten podporuje audiovizuální výchovu po celé zemi a soustředí se jak na marketing, tak i na vybudování podporující sítě aktérů audiovizuální výchovy, navazujících distribučních kanálů filmů pro děti a mládež i jednoduchost vstupu pro učitele a další zájemce, a zdá se být nejlepším možným
modelem i pro naše teritorium.

Mezi dalšími zahraničními odborníky nechyběl filmový producent Stefan Lindén (SE) z legendárního SF Studios, režisér a kreativní ředitel produkční společnosti Bye Jane! – Wouter Keijzer (NL), Kristoffer Magnus Nohr Unstad (NO) z The Cultural Schoolbag Nordland nebo Daniel Lundquist (SE) z Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež BUFF v Malmö.

Kromě programu zaměřeného na audiovizuální výchovu festival nabídl i filmový program pro veřejnost všech věkových kategorií, součástí kterého byla například předpremiéra celovečerního loutkového filmu režiséra Filipa Pošivače Tonda, Slávka a kouzelné světlo, který získal prestižní cenu na největším festivalu animovaných filmů na světě v Annecy.

Filmový festival Young Film Fest se věnuje audiovizuální výchově a tématům, která jsou očima současné mládeže důležitá, a která rezonují i v těch, kteří jsou za hranicemi jejich věku. Organizátoři festivalu se tématu věnují dlouhodobě a mimo festival pořádají i další akce v průběhu roku. Více informací naleznete na kinokavalirka.cz.

Více informací o festivalu Young Film Fest je dostupných na webových stránkách festivalu.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024