čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav
Pozvánka
© Archiv pořadatele



Výstava sleduje otisk událostí 20. století v životě běžného člověka

KROMĚŘÍŽ: Muzeum Kroměřížska připravilo výstavu s názvem Han Jiang Xue: Touha žít. (Ne)obyčejný život Františka Färbera z Kroměříže. Jejím cílem je sledovat, jak se velké události 20. století otiskly do života běžného člověka a změnily jej.

od 27.09.2023 do 05.11.2023
16:30
Autor článku: 
Martina Malá

Tato netradiční výstava návštěvníkům otevírá možnost nenahlížet na druhou světovou válku, holokaust či znárodnění skrze frontové linie, velké bitvy, počty mrtvých nebo množství živnostníků, kteří přišli o své podnikání, ale podívat se na tyto velké události prostřednictvím života jednoho člověka.

„Tento záměr představujeme kresbami čínského studenta dlouhodobě žijícího v Česku Hana Jiang Xue, které se staly podkladem komiksového příběhu. Pro něj jsme zvolili skutečného žijícího Kroměřížana – pana Františka Färbera, který se nám stal prototypem obyčejného občana. Vystavujeme samozřejmě také sbírkové předměty, jež dokreslují dobu 20. století,“ uvedla Martina Malá, která výstavu připravila společně s kolegou Michalem Jemelkou.

Při kresbě vycházel Han Jiang Xue z historických pramenů, např. z rodinných fotografií, korespondence či z předmětů, které jsou uloženy v depozitáři historické podsbírky muzea. Mladý umělec tak dosahuje vysoké autenticity.

„Kresba těchto obrázků pro mě byla velkou výzvou. Nebylo těžké zvládnout je technicky, ale zachytit emoce. My dnes zažíváme pořád stres, nebo si to aspoň myslíme. Ale lidé za války měli strach o holý život – v bojích, v koncentračních táborech i v zázemí. To si vůbec neumíme představit. A přesto si lidé, kteří přežili holokaust, dokázali často udržet pozitivní energii,“ je přesvědčen čínský student, jehož muzeu doporučila Petra Šobáňová z Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Celkem pro účel komiksu vytvořil přes 30 obrázků, do vlastního komiksového příběhu se dostaly zhruba dvě třetiny. „Na výstavě však návštěvníci uvidí i ty kresby, které nakonec v komiksové podobě nejsou,“ připomněl Michal Jemelka.

Návštěvníkům před očima doslova ožijí dějinné momenty, jež jsou ukázány na životě Františka Färbera, ovlivnily však život každého člověka. „Příchozí mohou zakusit pohodovou atmosféru dětství v době první republiky, hrůzu koncentračního tábora, v němž se z dobře situovaného muže stane jen číslo, beznaděj, kdy při znárodnění člověk přijde o svou živnost, i radost ze znovunabyté svobody po sametové revoluci,“ doplnila Martina Malá.

Han Jiang Xue, který rovněž tvoří pod uměleckým jménem Han Snow, pochází ze severní Číny. Už několik let žije v České republice, nedaleko Kroměříže. Je studentem Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho tvorba je velmi široká. Neomezuje se jen na kresbu, ale věnuje se i malbě nebo práci se dřevem a kůží.

Součástí výstavy je vzdělávací program pro školy, při němž každý žák obdrží vytištěný komiksový příběh. Výstavu si zájemci mohou prohlédnout do 5. listopadu 2023.

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024