čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Odvrácená strana Měsíce, Divadlo Exil, Lenka Jánková, Jan Duchna
© Foto: Tomáš Kubelka



Dá se mládnout zevnitř? Na to se ptá první letošní premiéra Divadla Exil

PARDUBICE: Pardubická komorní scéna vstupuje do své 23. sezóny s černou komedií Odvrácená strana Měsíce. Hra slovenského dramatika Viliama Klimáčka měla svou zcela vyprodanou premiéru v sobotu 16. září. První repríza je na programu v pátek 22. září od sedmi večer.

22.09.2023
Autor článku: 
TZ Divadlo Exil/ika

Viliam Klimáček patří k nejúspěšnějším a nejhranějším českým a slovenským autorům a úspěchy sklízí také v zahraničí. Je několikanásobným držitelem prestižní ceny Alfréda Radoka za nejlepší českou a slovenskou hru a ceny Dráma pro nejlepší slovenskou hru. Z jeho bohaté tvorby si pardubický soubor vybral hru Odvrácená strana Měsíce.

„Je to o tom, jak nás utvářejí zážitky z mládí. Co jsme poslouchali za muziku, koho jsme uznávali, do koho jsme byli zamilovaní, co jsme nosili na sobě… A po čase se nám po tom, čemu můžeme přeneseně říkat „sex, drogy a rokenrol“ může začít stýskat. A z nánosu, který nám život mezitím přinesl, se chceme k tomu pocitu z mládí zase aspoň trochu vrátit. Druhým nosným motivem hry je pak třicetiletý syn, využívající servisu své pečující matky, a její úsilí dohnat to, co podle svého názoru při jeho výchově zanedbala,“ přibližuje děj inscenace režisérka Zuzana Nováková.

Komedie je plná situací ze života, nechybí ani dojemné momenty. Je to velká příležitost pro čtyři herce. V hlavní roli se představí Lenka Jánková. „Text je původně napsaný na tělo Emílii Vášáryové. Mám radost z naší Lenky, protože v té postavě týden od týdne roste,“ říká Zuzana Nováková, která režijně opět pracovala v tandemu se svou dlouholetou kolegyní Marií Kučerovou.

Odvrácená strana Měsíce je 103. nastudovanou inscenací Divadla Exil.

Divadlo Exil má na svém dramaturgickém plánu v sezóně 2023/2024 celkem pět premiér. Dalším titulem na řadě je duchařská komedie amerického dramatika Michaela McKeevera Neběhej s nůžkama v ruce, kterou diváci poprvé uvidí v listopadu. Dále se zkouší surrealistická komedie Arnošta Goldflama Já je někdo jiný a černá komedie Matěje Dadáka Poutníci do Lhasy. Posledním titulem bude strhující příběh irského dramatika Briana Friela Tanec na konci léta.

 

Podrobnosti o inscenaci Odvrácená strana Měsíce

Rozhovor s režisérkou: Mládí je „sex, drogy a rokenrol“

► Vstupenky jsou v prodej v síti: smsticket

www.divadloexil.cz

www.facebook.com/divadloexil/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024