středa
26. června 2024
svátek slaví Adriana
HeArt of Noise
© Foto: Pavel Hejný



420PEOPLE uvádí v Divadle Archa premiéru nové taneční inscenace HeArt of Noise

PRAHA: Taneční soubor současného tance 420PEOPLE letošní sezónu oslaví patnáct let na scéně. Kromě průřezu toho nejlepšího ze své tvorby si pro diváky připravil i úplnou novinku. Taneční show s názvem HeArt of Noise v choreografii Sylvy Šafkové uvede 21. a 22. září jako poslední premiéru na prknech končícího Divadla Archa. Scénografie a kostýmů se ujal Marek Cpin, který jeviště divadla proměnil ve vodní hladinu. Inscenace inspirovaná různými druhy hluků a zvuků ideově navazuje na manifest futuristů „Art of Noise“. Přijďte objevovat nové možnosti zvukového prožitku v interakci špičkových tanečníků s hudebníkem Tomášem Reindlem. Naživo uslyšíte také ikonický nástroj futuristů intonarumori.

od 21.09.2023 do 22.09.2023
Autor článku: 
Pavla Umlaufová

Divadlo Archa má před sebou poslední sezónu ve své původní podobě, soubor 420PEOPLE slaví zase 15 let své existence. Symbolicky se tak kloubí loučení i zrod nového v premiérové taneční inscenaci HeArt of Noise.

Inspirací pro vytvoření této taneční show, jak popisuje choreografka Sylva Šafková, byly hluky a zvuky kolem nás: „Inspirací k pohybu je pro mě hudba a hluk, zvuk. Hluk však představujeme v jakémsi lepším světle, ne jako něco nutně rušivého, ale naopak kreativního a tvořivého. Může působit v kontrastu s libou melodií hudby, ale má mnoho rovin a stránek, díky kterým utváří naši žitou realitu.“

Představení ideově navazuje na manifest futuristů „Art of Noise“ sepsaný Luigim Russolem v roce 1913, který v hluku viděl nové možnosti zvukového prožitku – ten není svázaný omezeným rejstříkem zvuků tradičních hudebních nástrojů. Ke spolupráci na tomto projektu přizvala Sylva Šafková hudebníka Tomáše Reindla a jeho hudební projekt OMNION, který za pomocí nahrávek různých zvuků jako je rachot skla, údery do vodní hladiny, tlukot srdce i živé produkce tvoří svoji verzi scénického komponovaného hluku. Na jevišti se objeví i zazní futuristický nástroj intonarumori, na který během představení zahrají i sami tanečníci.

Ve scénografii Marka Cpina se část jeviště Divadla Archa promění ve vodní hladinu. Odrazem pohybu v rezonanci se zvuky jsou také kostýmy pěti účinkujících tanečníků, v některých momentech připomínající kapky vody. Symbol vody je propojujícím prvkem, který se line celým představením, stejně jako tlukot srdce určující rytmus pohybu života mezi ostatními hluky. Přijďte si s 420PEOPLE užít novodobý pohled na futurismus v pohybu, hudbě i scénografii.

Premiéra taneční inscenace HeArt of Noise se uskuteční ve dnech 21. a 22. září 2023 v Divadle Archa. Vstupenky jsou již nyní v prodeji na www.420people.org.

Informace k představení

Choreografie: Sylva Šafková

Text: Jiří Šafka

Účinkující: Francesca Amante, Florian Garcia, Simona Machovičová, Filip Staněk, Michal Toman & Tomáš Reindl (OMNION)

Hudba: Tomáš Reindl 

Voiceover: využití AI 

Scénografie, kostýmy: Marek Cpin 

Světelný design: Martin Špetlík

Produkce: Anna Borovská, Aneta Jochim, Marta Lajnerová 

Foto: Pavel Hejný 

Grafický design: Mikuláš Macháček 

Video: Tomáš Vlček 

 

O tanečním souboru 420PEOPLE:

Soubor současného tance 420PEOPLE založili Václav Kuneš a Nataša Novotná na přelomu roku 2007/2008 po návratu z působení v jednom z nejprestižnějších světových souborů tanečního divadla – Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Společná vize vybudovat v Praze svůj vlastní soubor současného tance dala vzniknout 420PEOPLE, jenž v současné době slaví na české i mezinárodní taneční a divadelní scéně již 15 let.

420PEOPLE je nejen soubor současného tance, ale také „značka“, která veřejnosti nabízí unikátní slovník současného tance ve formě představení a autorských choreografií na moderní interpretační a profesionální úrovni. Díky své kontinuální tvorbě přivádí nejen na jeviště ale i do online prostoru výjimečnou originalitu a divácky nezapomenutelný umělecký zážitek. Důležitou součástí tvorby je také netradiční dialog s divákem formou workshopů, online projektů, diskuzí, tanečních filmů, dokumentů, projekcí a dalších aktivit.

 

Další informace

Web: https://www.420people.org/

Facebook: https://www.facebook.com/420PEOPLE.DANCE.COMPANY/

Instagram: https://www.instagram.com/420people_dance/?hl=cs

Youtube:  https://www.youtube.com/user/420PEOPLEdance

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Pavly Evjákové za Městské divadlo Zlín.

Celá ČR, Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
26.06.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Přijměte pozvání na akci Vivat Prochaska!, která se uskuteční v sobotu 22. června od 10 do 17 h v Historické budově v Českém Těšíně. Akce je připraveno ke 195. výročí narození Karla II. Albina Prochasky, majitele Prochaskovy tiskárny v Těšíně. V bohatém doprovodném programu si jistě najdou své malí i velcí návštěvníci. Mohou si například vyzkoušet psaní brkem a inkoustem, jak se tiskne z výšky i hloubky, výrobu mramorovaného papíru, zúčastnit se besedy se spisovatelem Tomášem Němečkem nebo výtvarné dílny a spoustu dalšího. Nebude chybět ani čerstvě pražená káva. Podrobnější program zde https://www.muzeumct.cz/aktuality/911-vivat-prochaska-22-6-2024.

Moravskoslezský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
21.06.2024