čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav
Z expozice
© Archiv pořadatele



Unikátní výstava Doma Sylvestera Houédarda s názvem endlessly inside v historických prostorách broumovského kláštera je prodloužena do 15. října

BROUMOV: Druhý ročník mezinárodního projektu Ora et lege (Modli se a čti), který představuje tvorbu benediktinského mnicha a významného britského neo-avantgardního umělce Doma Sylvestera Houédarda, prodlužuje své trvání do 25. října. V rámci výstavy se uskuteční ještě tři lektorské prohlídky. Ve spolupráci s Prague Art Week pak na konci září proběhne série performancí dalších předních autorů spojených s konkrétní poezií i s její novodobou reflexí.

Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Druhý ročník projektu Ora et lege (Modli se a čti), který začal 24. června, je situován v unikátních historických prostorách benediktinského kláštera v Broumově – v konventní knihovně a refektáři kláštera. Návštěvníci historické expozice tak mohou zároveň zhlédnout tvorba benediktinského mnicha a významného britského neo-avantgardního umělce Doma Sylvestera Houédarda (1924–1992). Autor, známý též pod pseudonymy dsh či dom, byl za svého života široce uznáván jako jeden z předních teoretiků a významných představitelů konkrétní poezie. Samostatná výstava s názvem endlessly inside je první Houédardovou výstavou na českém území a jedním z projektů, které jeho neprávem pozapomenutou tvorbu postupně navracejí do kulturního povědomí. Zájemci o hlubší pochopení tvorby dsh mohou navštívit jednu z lektorských prohlídek, které se konají 16. 9., 30. 9. a 14. 10. 2023 ve 14:30 hodin.

dsh patří v historii moderního umění k solitérním postavám s těžce uchopitelným životem i kulturním pozadím tvorby, které jsou rozkročené mezi londýnskou kontrakulturou a klauzurou benediktinského kláštera v Prinknash Abbey v Gloucestershiru. Autor patřil mezi průkopníky konkrétní poezie ve Velké Británii a za svého života byl uznáván jako jeden z jejich předních teoretiků a významných představitelů hnutí tzv. nového básnictví na pomezí vizuálního umění a literatury. To se od padesátých let rozvíjelo simultánně na mnoha místech světa a jeho zlatý věk končí v průběhu let sedmdesátých.

Samostatná výstava endlessly inside prezentuje ve třech kapitolách okolo šedesáti prací, jimiž se prolínají dsh zájmy o teologii, východní náboženství – zejména tantrický buddhismus, avantgardní umění i dobové společensko-politické dění. Úvodní kapitola se věnuje abstraktním typogramům nazývaným Typestracts (kombinace slov typewriter / psací stroj a abstract/abstrakt), pracím vytvořeným na psacím stroji Olivetti 22 s použitím modré, červené nebo černé inkoustové pásky. Následují je Laminate Poems a Cosmic Dust Poems, které dsh začal tvořit přibližně od roku 1966. Tato série básnických objektů sestává z drobných nalezených předmětů přírodního či umělého materiálu zatavených do průhledné, často barevné plastové fólie. Poslední část výstavy, situované do knihovny broumovského kláštera, se věnuje autorským knihám dsh a jeho aktivitám v rámci nakladatelství Opening Press, které spoluzaložil s Johnem Furnivalem v roce 1964 a kde aktivně působil do konce šedesátých let. V rámci Openings Press publikovali řadu básní od později uznávaných osobností konkrétní a vizuální poezie. Kromě jiných oslovili ke spolupráci například i českého umělce Jiřího Valocha, jehož dílo pro Openings Press je představeno i na této výstavě.

Výstava je přístupná každý den od 9 do 16 hodin v rámci prohlídkového okruhu broumovského kláštera. Vstupné na prohlídkový okruh: 220 Kč dospělí | 130 Kč studenti | 190 Kč senioři. Průvodce výstavou je možné zakoupit za 60 Kč.

 

Součástí druhého ročníku projektu Ora et lege je rovněž série performancí navazující na výstavu The Palace of Concrete Poetry, která pod hlavičkou projektu Ora et lege proběhla v Domě spisovatelů Gruzie v Tbilisi (9. 9. – 13. 10. 2022) a představovala průkopníky konkrétní poezie a jejich pokračovatele z řad následujících generací. První část performancí proběhla 24. června 2023 v Broumově, druhá část se uskuteční na konci září v Praze.

Ve spolupráci s Prague Art Week budou v Muzeu literatury v Praze reprízovány performance uvádějící vybrané Gramatické texty Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala z knihy experimentálních textů JOB–BOJ (1960–1962) připravené pod vedením režiséra Jiřího Adámka Austerlitz (23. 9. 2023) a přednáška „K radiofonické tvorbě Ferdinanda Kriweta“ básníka, germanisty a překladatele Pavla Novotného. Věnovat se bude kompozici Apollo Amerika Ferdinanda Kriweta z roku 1969 a následovat ji bude prezentace díla (22. 9. 2023). V Národní galerii Praha v klášteře sv. Anežky České proběhnou dvě performance Fight! a Speech! britské umělkyně Janice Kerbel, na které naváže debata s autorkou (24. 9. 2023).

Vstup na akce v rámci Prague Art Week je zdarma, je však nutná rezervace místa přes GoOut.

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024