úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza



25 korun pro ČT: Vláda plánuje navýšit televizní poplatek a rozšířit okruh jeho plátců

ČT: Dlouhodobě neudržitelná finanční situace České televize směřuje k vyřešení. Vláda představila novelu zákona, která zvyšuje televizní poplatek o 25 korun, ze 135 na 160 korun za domácnost měsíčně. Zároveň rozšiřuje i okruh jeho plátců.

Autor článku: 
Karolina Blínková

„Návrh vlády jednoznačně vítáme a věříme, že najde podporu v legislativním procesu. Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a doplňuje: „Na konci září opouštím po dvanácti letech post ředitele ČT. Mrzí mě to, televize byla mojí srdeční záležitostí. Ale jsem pyšný, že ji předávám v nejlepší kondici, v jaké kdy byla. A navíc s bonusem, kterým je právě vyřešené financování, o což jsem se léta snažil. Věřím, že se díky tomu podaří nejen zachovat stávající šíři veřejné služby, ale i narovnat platový dluh, který má ČT vůči svým zaměstnancům i tvůrcům.“

Česká televize je posledních pět let opakovaně nejsledovanější televizní skupinou a spolu s Českým rozhlasem se zároveň těší nejvyšší důvěře. Televizní a rozhlasové poplatky jsou hlavním zdrojem jejího financování. Televizní poplatek však nebyl navýšen již patnáct let. Za tu dobu se jeho hodnota v důsledku inflace výrazně snížila, reálný odhad nyní činí 72 korun. Novela zákona představená ministrem kultury Martinem Baxou předpokládá zvýšení příjmů z poplatků o necelých 30 % oproti stávajícímu stavu. Do rozpočtu České televize by tak mělo ročně přibýt 1,4 miliardy korun.

Do placení poplatků se nově zapojí i domácnosti, které doposud neplatily, přestože veřejnoprávní média sledují a jejich služeb využívají. Poplatky tak budou odvádět všechny domácnosti, které mají elektronická zařízení, jež příjem televizního vysílání umožňují. Zároveň se mění způsob plateb právnických osob – nově by firmy platily dle počtu zaměstnanců, přičemž firmy do 5 zaměstnanců a živnostníci budou od platby osvobozeni.

Nová výše poplatku je stanovena na 160 korun měsíčně, tedy zhruba 5 korun denně za domácnost. Za to Česká televize nabízí svým divákům program na dvou plnoformátových a čtyřech tematických stanicích, služby iVysílání, doplňující webové platformy typu ČT edu či Déčka i nejbohatší archiv v České republice.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024