pondělí
13. května 2024
svátek slaví Servác
Pozvánka
© Archiv pořadatele



Prácheňské muzeum v Písku zve na komentovanou prohlídku výstavou Žďákovský most - ocelový most století

PÍSE: Pokud dáváte přednost prohlídce expozic spolu s jejich kurátory, nenechte si ujít komentovanou prohlídku výstavou Žďákovský most – ocelový most století. O plánech na jeho stavbu, o Orlické přehradě i vlastní devět let trvající výstavbě obloukového "Ždákováku" pohovoří ve čtvrtek 10. srpna v 17 hodin Mgr. Jan Kouba, etnograf Prácheňského muzea.

Výstava představuje velké množství dobových snímků, projektů a jiných archiválií z průběhu stavby, doplňuje ji i přes pět metrů dlouhý model mostu, zapůjčený z Národního technického muzea v Praze. Pokud se vám termín nehodí, další prohlídka připadá na sobotu 2. září, kdy o legendárním ocelovém kolosu pohovoří autor výstavy a doprovodného katalogu Tomáš Janda, spolupracovník Muzea silnic ve Vikýřovicích.

10.08.2023
17:00
Autor článku: 
Prácheňské muzeum v Písku

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024