čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Letní hornové kurzy
© Martin Máslo



Devátý ročník Letních hornových kurzů Broumov překonal očekávání organizátorů, na akci míří účastníci z Japonska, Jižní Koreje a Réunionu

BROUMOV: Celkem 85 účastníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Itálie, Japonska, Jižní Koreje, Réunionu a Německa přivítají letošní Letní hornové kurzy, které proběhnou od neděle 30. července do soboty 5. srpna v broumovském klášteře. Kurzy se řadí mezi největší evropské akce podobného charakteru a během týdne nabídnou veřejnosti koncerty účastníků i lektorů. V premiéře a v obsazení 85 lesních rohů zazní i „Halali“ rezidenčního skladatele festivalu Za poklady Broumovska Jana Kučery.

04.08.2023
Autor článku: 
Tereza Kramplová

Na první srpnový týden přichystaly Letní hornové kurzy pro veřejnost koncerty mladších i starších účastníků, všechny v areálu broumovského kláštera. Středeční koncert 2. srpna se uskuteční v rámci festivalu Za poklady Broumovska v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. Před samotným koncertem zazní tradičně premiéra Halali v obsazení 85 lesních rohů letošního rezidenta festivalu Za poklady Broumovska Jana Kučery, a novinkou bude též vystoupení Jihočeských trubačů – hráčů na lesnice.

Stalo se již tradicí, že rezidenční skladatel festivalu napíše i skupinové Halali pro Letní hornové kurzy. Těší mě, že rozvíjíme myšlenku vytváření nového repertoáru pro lesní roh a spolupracujeme se skvělými skladateli – letos to je Jan Kučera, v minulých letech například Kryštof Marek nebo Tomáš Ille,“ říká zakladatelka kurzů hornistka Zuzana Rzounková a dodává: „Letošní zájem o kurzy překonal naše očekávání a jsem nesmírně šťastná, že kurzy lákají účastníky i z tak vzdálených zemí, jako jsou Jižní Korea, Japonsko nebo Réunion. Zároveň myslíme i na naše nejbližší sousedy a například přivítáme i studenta z Ukrajiny, kterému jsme nabídli účast na kurzech formou stipendia.“

Lektorskou základnu tvoří domácí lektoři – zakladatelka a garant kurzů Zuzana Rzounková, sólohornistka Pražských symfoniků a pedagožka JAMU, sólohornista České filharmonie Jan Vobořil, proděkan JAMU Brno prof. Jindřich Petráš, první hornista Pražských symfoniků Martin Sokol, pedagožka polické a broumovské ZUŠ Lenka Němcová a profesor Pražské konzervatoře a vedoucí skupiny lesních rohů Pražských symfoniků Petr Hernych. Klavírní doprovod zajišťují pianistky Jana Goliášová, Kamila Kolářová a Mio Sakamoto. Atraktivitu kurzů dotvářejí dva zahraniční hosté –italský hornista a pedagog Luca Benucci, působící jako první hornista Maggio Musicale Fiorentiono, profesor na Fiesole Music School Foundation, umělecký ředitel Italian Brass Week a prezident italské Brass Network a Club del Corno. Dalším hostem je prof. Christian Lampert, pedagog na hudebních akademiích v Baselu a Bernu, který působil jako první hornista frankfurtské opery, Radio Sinfonie Orchester a orchestru Bayreuther Festspiele. Je prezidentem mezinárodní hudební soutěže v Markneukirchen. Oba lektoři mají v plánu zařadit do programu masterclassy s tématy dechových technik, zvládání trémy atd.

Letní hornové kurzy se za osm let trvání staly v evropském měřítku důležitou a oblíbenou akcí, poslední roky překonává účast osmdesátku účastníků z celé Evropy. Kurzy probíhají celý týden v areálu národní kulturní památky broumovského kláštera a nabízí účastníkům kromě individuálních lekcí také lekce komorní hry, masterclassy zahraničních lektorů, výstavu lesních rohů firem Amati Kraslice, Brass Studio Prague Arnold Kinkal, Hans Hoyer Horn a Clarina Music, Tománek nátrubky nebo mimohudební program jako návštěvu Biofarmy Bošina, koncert na terapeutický gong v provedení Petra Kohla nebo prohlídku klášterních prostor.

Hlavními partnery Letních hornových kurzů jsou a akci laskavě finančně podporují: Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov, Státní fond kultury ČR, Nadační fond Stadler-Trier, Amati Kraslice, Brass Studio Prague Arnold Kinkal, Clarina Music, Ekofarma Bošinovi a pan Zdeněk Kučera.

 

www.letnihornovekurzy.cz

www.zapokladycz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024