neděle
6. října 2024
svátek slaví Hanuš



Organizace IWPG uspořádala 5. ročník umělecké soutěže „International Loving Peace Art Competition“

ZAHRANIČÍ-ČR: Mezinárodní mírová skupina žen IWPG (International Women´s Peace Group) uspořádala v květnu a začátkem června v Praze, Třinci a v Plzni uměleckou soutěž pro děti a mládež ve věku od sedmi do sedmnácti let. Událost s názvem „Loving Peace Art Competition“ se konala už po páté v řadě. Zatímco v předchozích letech soutěž kvůli pandemickým opatřením probíhala pouze online, letos se dějištěm stala školská zařízení v České republice.

Autor článku: 
Nikol Králová

Do soutěže se letos zapojilo osm skupin s celkovým počtem 114 dětí české a ukrajinské národnosti. Soutěž se konala ve třech městech v České republice, a to v Praze, Třinci a Plzni. Tématem, kterým se nadaní malíři letos inspirovali, byl „Svět míru inspirovaný přírodou“. Cílem výtvarné soutěže je vytvořit pro mladou generaci prostor, kde by mohla přemýšlet nad hodnotami míru a diskutovat o tématech, jako je respekt, tolerance, vzájemná komunikace a spolupráce. Letošní ročník měl ale poukázat také na to, jak se můžeme jednotě a harmonii učit od přírody.

Soutěž se konala nejen v České republice ale i v zahraničí. Jen pro představu v loňském roce proběhla  v dalších 54 zemích světa. Díla mladých soutěžících posuzovaly renomované české umělkyně Linda Čihařová a Irena Procházková. Vzhledem ke kvalitě kreseb bylo obtížné určit vítěze, nakonec se to ale podařilo. Byli vybráni tři výherci z každé kategorie – Yeva Khabatiuk, 8 let, Aslan Isaak, 13 let a Kateřina Vršková, 15 let. Ceny byly účastníkům slavnostně předány 23. června, kdy zároveň proběhla i výstava uměleckých děl všech dětí.

Jako speciální ocenění darovali dětem své podpisy členové známé ukrajinské kapely Kalush Orchestra a certifikáty pro vítěze podepsal český youtuber Lukefry.

Nejlepší práce z každé země budou zaslány do Jižní Korey, kde sídlí centrála IWPG. Díla, která postoupila do mezinárodního finále, získají čestné místo ve speciální knižní sbírce. Závěrečné udílení cen se uskuteční v průběhu listopadu a vítěz hlavní ceny získá v přepočtu 18 000 Kč ve formě stipendia.

„Chtěli jsme dát dětem a teenagerům v České republice příležitost k tomu, aby se mohli více dozvědět o kultuře míru,“ uvedla ředitelka pobočky IWPG Kay Yu.

IWPG je mezinárodní nevládní organizace registrovaná u Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) a Oddělení pro globální komunikaci (DGC), která aktivně podporuje mírové vzdělávání u žen. Součástí agendy organizace jsou také různé projekty, jejichž cílem je propagace kultury míru a prosazování Deklarace míru a ukončení válek (DPCW).

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024