pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Pozvánka na zahájení výstavy
© Zdroj: www.artmikulov.cz



30. ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“

MIKULOV: Letošní 30. jubilejní ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ bude oficiálně zahájen v neděli 9. července 2023 v 18:00 na náměstí v Mikulově. Zahájení doprovodí vystoupení Františka Skály a dechového souboru Provodovjané. Sympozium, které potrvá do 5. srpna 2023, povede k ohlédnutí za tvorbou několika uměleckých generací. Za uplynulé tři dekády v dočasných ateliérech v prostorách na zámku v Mikulově proběhlo pravidelné setkání živého umění, jejich tvůrců a výtvarných kritiků a teoretiků se širokou laickou veřejností.

od 09.07.2023 do 05.08.2023
Autor článku: 
Petra Eliášová

K prvním a zakládajícím aktérům sympozia patřili v roce 1994 sochaři ze skupiny Tvrdohlaví, z nichž někteří budou i letos hlavními účastníky přehlídky – Zdeněk Lhotský, Stefan Milkov, Petr Nikl a František Skála. Roli kurátora sympozia přijal Jaroslav Róna a roli teoretičky zastoupí historička umění Barbora Půtová. Hostem přehlídky bude také zahraniční host, slovenský malíř Laco Teren.

Opětovné setkání členů skupiny Tvrdohlaví na Mikulovském výtvarném sympoziu umožní nejenom komparovat jejich umělecký výraz, ale také definovat a dokumentovat jejich osobitý růst, vyjádření a základní kontury tvůrčího rozsahu.

Tato přehlídka umění je poslední klasické výtvarné sympozium na území České republiky, svou podstatou odkazující na bohatou historickou tradici a fenomén setkávání, působení a ovlivňování nejenom v oblasti umění. Mikulovské výtvarné sympozium doplní katalog s odbornými texty a rozhovory s jednotlivými účastníky přehlídky. Po celou dobu trvání sympozia proběhnou doprovodné akce – divadelní představení, panelová diskuze nebo autorské čtení. 

Na setkání s Vámi se těší pořadatelé

Město Mikulov / Regionální muzeum v Mikulově a organizační tým MVS “dílna“

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024