úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác
Plakát přehlídky
© Zdroj: https://www.facebook.com/divadelnipiknikvolyne



Divadelní Piknik Volyně na týden ožije tím nejlepším z amatérského divadla

VOLYNĚ: Divadelní Piknik Volyně v termínu 30. 6. – 7. 7. 2023 nabídne 22 nejlepších činoherních a hudebních inscenací letošní sezóny. Diváci se mohou těšit na divadlem nabitý program, rozmanitou nabídku workshopů a chybět nebude ani prostor pro relaxaci, třeba na prvorepublikové plovárně.

od 30.06.2023 do 07.07.2023
Autor článku: 
TZ NIPOS

Největší očekávání mezi diváky vzbuzuje inscenace Divadla V.A.D., Kladno Nikoločava aneb postprovázkovské vypořádání se s nikološuhajským mýtem. Raritou letošního ročníku jsou hned tři texty známého britského dramatika irského původu Martina McDonagha. Divadlo Radar Praha zahraje jeho Pana Polštáře, Scéna Kralupy nad Vltavou Krásku z Leenane a Divadlo Sputnik z Havířova Mrzáka inishmaanského.

Na diváky čeká i několik autorských textů. Ženský amatérský spolek – ŽAS z Homole alias Cimrmani v sukních odstartují festival inscenací Lock-Downův syndrom aneb Hlavně klid! Teritoriální tyjátr Praha představí svou hřbitovní komedii z národního podsvětí Družstvo Ďáblice. A Divadlo Exil zahraje komedii o tom, co se stane, když plyšová přátelství nahradí ta skutečná s názvem Útulek.

Pro zájemce jsou připraveny workshopy Herectví (lektorka Hana Franková), Spolupráce herce a režiséra (lektor Adam Doležal), Jevištní řeč (lektorka Eva Spoustová), Kurz praktické režie (lektoři Milan Schejbal a Luděk Horký). Dále otevíráme semináře pro celé divadelní soubory šité přímo na míru jejich potřebám a pro děti Letní tábor a dětský seminář (lektoři Pavel Skála, Leona Houdková a Anna Dobdová).

Účastníci se mohou těšit na PIQUE-NIQUE QUIZ – celopřehlídkovou soutěž pro diváky o piknikový koš a BURKE CUP – soutěž o pobyt na příštím ročníku zdarma a již tradiční noční opékání buřtů a všudypřítomné buchty pana Tichého. 

Během festivalu budou k jednotlivým inscenacím probíhat diskusní fóra. V lektorském sboru zasednou Kateřina Baranowska (scénografka), Jaromír Hruška (režisér), Jana Slouková (dramaturgyně) a Vít Malota (režisér).

Přehlídka se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy. Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury ji pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA, ve spolupráci s městem Volyně, Volyňskou kulturou a DS PIKI Volyně. Finanční prostředky poskytlo Ministerstvo kultury a Město Volyně.

Více informací naleznete na www.divadelnipiknik.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024