sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Plakát s výběrem z programu
© Zdroj: www.sramkovasobotka.cz



Šrámkova Sobotka připomíná 100 let Českého rozhlasu

SOBOTKA: Letošní Šrámkova Sobotka, festival českého jazyka, řeči a literatury, oslavuje s Českým rozhlasem jeho stoleté jubileum. Téma 67. ročníku vymezila titulem Poslyš, jak zní: mluvená řeč, hlas a rozhlas.

od 01.07.2023 do 08.07.2023
Autor článku: 
Jan Bílek

Rozhlas a festival se setkávají v zájmu o kulturu mluvené řeči, u zvukové interpretace poezie, prózy a dramatu. Pro festival je tato oblast „rodinným stříbrem“. Stanice ČRo Vltava je léta jeho mediálním partnerem. Desetiletí tvoří jednu z festivalových programových linií rozhlasové poslechové pořady. V posledních letech je chystá slovesný dramaturg ČRo Petr Gojda, který říká: „Srdečně zvu zájemce na festival do prázdninové Sobotky, která má nezaměnitelnou atmosférou.“

V průběhu týdne vyslechneme hru Černá voda s úvodem režiséra Aleše Vrzáka. Další hra pro děti, mládež a rodiče Co se stalo se Zuzanou? je detektivka, kterou natáčí protagonisté na mobil do podcastu, uvede ji režisér Josef Kačmarčík. Rozhlasový herec století V. Preiss a poezie P. Šruta se sešli v přepisu básnické sbírky Scénář básně Zlá milá a pořad, na kterém se podílela režisérka H. Kofránková, představí Petr Gojda. Pohádku pro rodinu Putování za švestkovou vůní uvede dramaturgyně Lenka Veverková.

Co předcházelo vzniku reprezentativní obrazové publikace ke stému výročí rozhlasu v českých zemích i knihu Rozhlasto samotnou prezentuje její koeditor, vedoucí archivu ČRo Tomáš Dufka, který stojí i za stejnojmennou podcastovou sérií. Tématu rozhlasu se dotkne i filmová projekce Národního filmového archivu.

Workshop Jak se dělá rozhlas je pro děti, vyzkoušejí si mluvní cvičení, práci s mikrofonem, nahrávací technikou a osvojí si třeba rozhovor nebo reportáž. Každý si může odnést nahrávku jako skutečný rozhlasák. Cvičení povedou umělecká vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru Magdalena Gracerová Chrzová a redaktor Josef Kaňka.

O hlasu, řeči a rozhlasu pojednají popularizační přednášky akademiků doc. Skarnitzla Hlas a co všechno s ním umíme, univ. prof. Palkové Řeč na jevišti, řeč z jeviště, magistry Veverkové Rozhlasová dramaturgie a dramatizace a doktory Schulzové Původní česká rozhlasová hra. Výtvarnice Kačka Illnerová dala podobu knize Nečtu! Poslouchám autorů K. Smolíkové a L. Vavrečky o audioknihách, ze které je při festivalu výstava.

Jaké místo má dnes rozhlas se svou historií, tradicí, řemeslem? Přináší dnešek tvůrcům jiné úkoly? Jak smýšlíme o slovu? Debata Vysílat slovo, vyprávět zvukem o rozhlase jako tvůrčí disciplíně i veřejné službě. Pozvání přijali vedoucí katedry Divadelních a filmových studií UP Andrea Hanáčková, Eva Schulzová z Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky JAMU a šéfrežisér ČRo Aleš Vrzák. Moderuje Petr Gojda. Popřejme krásnému slovu v ČRo dobré příští!

Výsledky tvůrčí dílny rozhlasové tvorby vedené Josefem Kačmarčíkem si můžete vyslechnout na festivalovém webu. Zvuk, dech, hlas, slovo, hudba a jejich souzvuk jako na možnosti rozhlasového vyjádření. Rozdíl mezi slyšet a poslouchat. Český jazyk jako podnět a inspirace pro tvorbu.


Více informací k programu podává webová stránka https://sramkovasobotka.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024