pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/ZLINFILMFESTIVAL



Ve Zlíně oslaví Den dětí zahájením 63. ročníku Zlín Film Festivalu

ZLÍN: Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě začíná již tento čtvrtek ve Zlíně a potrvá až do 7. června. Zahájí jej dvě světové premiéry. V jeho průběhu uvidí diváci 295 snímků z 50 zemí. Zlatý střevíček ve Zlíně převezme 1. června herec Pavel Nový, v závěru festivalu potom herečka Zlata Adamovská.

od 01.06.2023 do 07.06.2023
Autor článku: 
Kateřina Martykánová

Festival oficiálně odstartuje 1. června v 10.00 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.

Jedné z animovaných postaviček propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež.

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. „Letní příběh o romantické první lásce přijedou do Zlína uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly,“ doplnila umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Po skončení projekce bude následovat tradiční zahajovací ohňostroj s hudebním doprovodem, tentokrát věnovaný stému výročí společnosti The Walt Disney. Na působivou barevnou show u Kongresového centra Zlín, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu, těšit ve 22.00 hodin.

Ve svém filmovém programu nabídne festival 295 filmů z 50 zemí světa. Zaměří se na slavnou československou animaci nebo evropské webové seriály pro mladé, tentokrát pocházející ze skandinávských zemí. Tématům určeným nejen mladé generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ uvedla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala, že v průběhu celého festivalu je opět připravený pestrý program pro celou rodinu na řadě míst ve městě.

Zlín Film Festival se letos uskuteční od 1. do 7. června 2023.

Zlín Film Festival – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarším a v současnosti největším filmovým festivalem svého druhu na světě. Udržuje si svoji prestiž nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemích světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Významného ocenění se festivalu dostalo v závěru roku 2019 v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festivalu, kde získal cenu KINEKO HONORARY AWARD za přínos kinematografii pro děti a mládež.

Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o., která je vedle samotného filmového festivalu také zřizovatelem Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN, provozuje platformu Zlín Fest Screen, spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech. Loni uspořádal FILMFEST také 1. ročník Zlínského filmového víkendu, pravidelně organizuje filmové příměstské tábory a v rámci filmového festivalu realizuje i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, další eventy a projekty.

Více na www.zlinfest.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024