pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Logo soutěže
© Zdroj: AMG



MUZEUM ROKU 2023: Soutěž pro návštěvníky muzeí a galerií a pro muzejní instituce

ČR: Soutěž Muzeum roku probíhá od 25. května 2023 v nové podobě na portále Kudyznudy.cz. Soutěž Muzeum roku se zaměřuje na hodnocení návštěvníků. Vyhlašována je jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – agenturou CzechTourism. Jejím cílem je propagovat obor muzejnictví i činnost jednotlivých muzejních institucí a zároveň získat informace o hodnocení práce muzeí jejich návštěvníky.

Autor článku: 
TZ AMG/ika

První ročník soutěže Muzeum roku v nové podobě na portále Kudyznudy.cz byl zahájen v rámci předávání Cen Gloria musaealis za rok 2022, které se uskutečnilo ve čtvrtek 25. května 2023 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Muzejní instituce umístěná na prvním místě obdrží titul MUZEUM ROKU 2023. Na portále Kudyznudy.cz – v sekci Muzea a galerie – bude následně zveřejněno pořadí TOP 10 muzeí s nejvyšším hodnocením.


Muzea je možné hodnotit na portále Kudyznudy.cz, jehož provozovatelem je Česká centrála cestovního ruchu – agentura CzechTourism. Z návštěvníků, kteří se do soutěže Muzeum roku zaregistrují, budou vylosováni tři výherci, jež získají vstup zdarma do více než 300 muzejních institucí. Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., jim totiž na jeden rok propůjčí průkaz svého člena, který je bude opravňovat k návštěvě všech jejích 314 členských institucí.


Hlasování spouštíme 25. května 2023 a bude probíhat až do 31. března 2024. Vítězové budou představeni na slavnostním vyhlášení výsledků 22. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis v úterý 14. května 2024.

Více na http://www.muzeumroku.cz; http://www.kudyznudy.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024