pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Ilustrační snímek
© ZUŠ Trnka



ZUŠ Trnka vystaví v Papírně to nejlepší z letošního školního roku

PLZEŇ: Malby, grafiky, velkoformátová plátna i keramické objekty – to nejlepší z tvorby žáků plzeňské ZUŠ Trnka zaplní prostory Papírny. Tradiční výstavu hýřící barvami zahájí v pondělí 29. května v 18 hodin vernisáž, na které budou k vidění také krátké animované filmy multimediálního oboru a vystoupení tanečního oboru s názvem Loutkář. Výstava prací žáků ZUŠ Trnka potrvá v plzeňském kulturním centru Papírna do 3. června a vstup na ni je zdarma.

29.05.2023
18:00
Autor článku: 
Daniela Vítová

ZUŠ Trnka navštěvuje více než 300 žáků ve třech oborech: výtvarném, literárně dramatickém a tanečním. Výstava představí práce žáků výtvarného oboru od 5 do 19 let a k vidění budou nejrůznější postupy i techniky. „Ve své třídě jsem s nejmenšími dětmi pracovala paradoxně na největších formátech. Pomalovali jsme tři pruhy, každý o délce šesti metrů, a doplníme je ještě závěsnými kresbami na pauzáku,“ uvedla ředitelka školy Ivana Příhoda Pavlů. Vyšší ročníky se představí mimo jiné malbami na sololitech nebo společným ornamentem z linorytů, na kterém pracovaly tři skupiny.

Pro návštěvníky výstavy je připravena hra „hledačka“ - jejich úkolem bude vypátrat, kolikrát je v prostoru ukrytý obrázek. V sekci Poznej umělecké dílo za pomocí emotikonů budou zase návštěvníci moci hádat, které mistrovské dílo žáci znázornili.

V Papírně bude k vidění i 10 velkoformátových bannerů, na které děti v rámci dne otevřených dveří malovaly, co pro ně znamená Trnka a co se jim při vyslovení tohoto slova vybaví. „Je to taková předzvěst oslav 20 let trvání ZUŠ Trnka, které naplno vypuknou 1. září 2023 v DEPO2015. Z programu můžeme prozradit třeba to, že plánujeme obléknout Suškovu rozhlednu do látek potištěných linoryty,“ řekla Ivana Příhoda Pavlů.

Na začátku školního roku 2023/24 pozve ZUŠ Trnka 4. září děti i rodiče na den otevřených dveří s názvem Příhodný den. Název je osobitou vzpomínkou na vynikajícího lektora animace Honzu Příhodu, jednoho ze zakládajících členů ZUŠ Trnka a dlouholetého ředitele festivalu Animánie. Zápisy pro žáky, kteří už školu navštěvují, se uskuteční 5. a 6. září od 14 do 17 hodin a zápisy pro nové zájemce 7. a 8. září ve stejném čase.

Soukromá ZUŠ Trnka sídlí v Doubravce ve Staniční ulici a nabízí tři obory: výtvarný, literárně dramatický a taneční. V rámci výtvarného oboru se děti mohou věnovat buď všeobecné výtvarné výchově, kde mají možnost rozvíjet svůj talent v kresbě, malbě, grafice, keramice a objektové a akční tvorbě, nebo se věnovat animační tvorbě se zaměřením na klasické animační techniky i na multimédia. Mohou si také vybrat keramiku a sochařství.

Výstava prací žáků soukromé ZUŠ Trnka, Papírna Plzeň, Zahradní 173/2 

Vernisáž 29. 5. 2023 od 18:00

Výstava potrvá do 3. 6. 2023, vstup zdarma.

Více najdete na www.zustrnka.cz a na FB.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024