čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Pohled do expozice
© Archiv pořadatele



V Národním zemědělském muzeu byla zahájena výstava Agrikultura lásky

PRAHA: V Národním zemědělském muzeu v Praze byla v úterý 2. května zahájena výstava současného vizuálního umění s názvem Agrikultura lásky, která bude v expozicích NZM k vidění až do 2. 7. 2023. Součástí slavnostní vernisáže za účasti řady vystavujících umělců a umělkyň byla vedle kurátorské komentované prohlídky výstavy také performance uměleckého kolektivu Stony Tellers, laureátek Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023. Výstavu, kterou pořádá v rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu organizace Na mysli, připravily kurátorky Veronika Čechová a Tereza Jindrová, které společně vedou nezávislou galerii Entrance v Praze. Ve své činnosti se dlouhodobě soustředí na problematiky ekologické udržitelnosti a pro výstavu v NZM vybraly především umělkyně a umělce mladé a nastupující generace, s nimiž spolupracují opakovaně. K vidění je tak široké spektrum uměleckých médií a přístupů – od malby, přes objektové instalace až po video-performance.

od 02.05.2023 do 02.07.2023
Autor článku: 
Ondřej Hampl

„Někteří lidé poznávají okolní svět více rozumem a jiní zase spíše srdcem. Jsem rád, že se díky této výstavě tyto dva světy propojí a naši návštěvníci tak získají možnost nahlédnout na věci z různých perspektiv,“ řekl během slavnostního zahájení výstavy Zdeněk Novák, generální ředitel Národního zemědělského muzea.

Výstava Agrikultura lásky: Příroda a zemědělství z perspektivy současného vizuálního umění má charakter intervencí do stálých expozic Národního zemědělského muzea v Praze. Jejím cílem je obohatit muzeem prezentovaná témata o poetický element uměleckého vyjádření a poznání založeného na jiných než exaktních a měřitelných hodnotách. Jak napovídá samotný název výstavy, jde zejména o vztahy a emoce, které jako lidé zaujímáme k přírodě, krajině, půdě a dalším živým organismům i procesům, které umožňují život na Zemi. Tyto vazby sice v souvislosti se zemědělskou činností nemáme ve zvyku akcentovat, jsou však klíčové pro celistvější chápání naší vlastní lidské činnosti i pro pohled do budoucnosti. Jako celek výstava poukazuje na neodmyslitelné propojení člověka a přírody a vyzdvihuje obohacující zkušenosti, které kultivace vztahu s naším přírodním okolím přináší.

V Národním zemědělském muzeu se v souvislosti s touto výstavou uskuteční i několik doprovodných akcí a lektorských programů pro školy. Pro návštěvníky budou v předem určené dny připraveny také komentované prohlídky.

Více o výstavě a doprovodném programu zde: Agrikultura Lásky • Na mysli

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024