středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Kampaň "I žárovka má sochu", Miriam Kolářová, Sylva Ficová
© Zdroj: archiv Meeting Brno



Týden mučednic s podtitulem Od sochy do sochy

BRNO: V následujících dnech si Brno i svět připomene smutné výročí zabití dvou s Brnem spjatých významných antifašistických Marií. 26. března 1943 nacisté popravili neústupnou odbojářku Marii Kudeříkovou a o pár dní později, 30. března, řádovou sestru Marii Restitutu. Meeting Brno se rozhodl navázat na svoji předchozí činnost věnovanou těmto dvěma osobnostem a ve spolupráci s dalšími partnery pořádá od 26. března do 1. dubna akci s názvem Týden mučednic, s podtitulem Od sochy do sochy. V rámci něho mohou lidé navštívit filmové projekce, prohlídky umění 2. poloviny 20. století, koncert, vernisáž sochařských návrhů, setkat se Magdou Vášáryovou či vypravit se na zájezd do Vídně k hrobu blahoslavené Marie Restituty.

od 26.03.2023 do 01.04.2023
Autor článku: 
Veronika Smyslová/ika

https://www.meetingbrno.cz/tyden-mucednic-od-sochy-do-sochy/


Petr Kalousek, ředitel festivalu, vysvětluje důvody pro uspořádání tohoto týdne: “Meeting Brno se ve spolupráci s partnery rozhodl uspořádat týden věnovaný těmto dvěma hrdinkám ze dvou důvodů. V roce 2021 jsme s Meeting Brno dělali sadu akcí ke stému výročí narození odbojářky Marie Kudeříkové. Těmi hlavními výstupy byla taneční hra Martina Dvořáka a skupiny Proart Maruška a aktualizace pomníku Marie Kudeříkové sochařem Pavlem Karousem. Už tehdy jsme měli představu, že bude stejně důležité připomenout i 80. výročí zavraždění. Druhým důvodem je, že Marie Kudeříková je jediná žena, která má dosud v Brně sochu. Marie Restituta bude na základě nedávno ukončené soutěže druhá. Tato soutěž, kterou pořádalo město Brno, se uskutečnila na základě aktivity tehdejší prezidentky a programové ředitelky festivalu Meeting Brno Kateřiny Tučkové, která společně se Sylvou Ficovou v rámci Meeting Brno 2017 udělaly kampaň „I žárovka má sochu“ upomínající na fakt, že v Brně až na Kudeříkovou neexistují ženské sochy. Díky této iniciativě a návrhu Miriam Kolářové se v anketě jako první novodobá socha významné ženy zvolila právě Marie Restituta, řeholní sestra pocházející z Brna Husovic. Výsledky soutěže na sochu byly již vyhlášeny a v rámci Týdne mučednic proběhne vernisáž soutěžních návrhů.”

Matěj Hollan, autor konceptu Týdne mučednic, uvádí další souvislost: „Tyto dvě ženy, dvě Marie, byly v mnohém odlišné. Mladičká komunistická odbojářka, které v době popravy bylo pouhých 22 let, a téměř 50letá řádová sestra. Obě měly ale zcela jasno v tom, že nacistickému zlu se nesmí uhýbat. Z Marie Kudeříkové nezvládli nacisté vydolovat žádná jména kompliců, i přeš drsné mučení. Restituta se zas odmítla podvolit příkazu svěsit z nemocničních stěn krucifix. A ač byly obě v mnohém rozdílné, tento vzdor vůči nacismu je spojoval a jen pár dní po sobě zemřely stejnou smrtí – stětím gilotinou. Obě nesou silné poselství síly, víry a rozhodnosti postavit se zlu, byť za to zaplatily životem.”

Program týdne (viz také zde: https://www.meetingbrno.cz/tyden-mucednic-od-sochy-do-sochy):

V neděli 26. března, na úmrtní den Marie Kudeříkové, pořádá sochař a odborník na umění 2. poloviny 20. století Pavel Karous událost nazvanou Uctění památky antifašistické odbojářky Marie Kudeříkové. Pavel Karous byl ten, který v roce 2021 při příležitosti 100 výročí narození Kudeříkové aktualizoval její sochu za Městským divadlem.

V 16:30 proběhne za jeho účasti připomínka odkazu Marie Kudeříkové u jejího pomníku “Ve vzduchu plove jablůňka” za městským divadlem a v 18:42 přesnou minutu úmrtí Marie Kudeříkové společně uctíme v nedaleké kavárně U tří ocásků pěti minutami ticha a následným přípitkem tuto nepřestavitelně statečnou antifašistku.

Podrobný program akce zde: https://www.facebook.com/events/925724038765802/

V úterý 28. března v 17 hodin pořádá město Brno ve spolupráci s Muzeem města Brna v západním křídle Špilberku vernisáž soutěžních návrhů z nedávno ukončené soutěže na sochu Marie Restituty. Zde promluví i Miriam Kolářová, členka Meetingu Brno, která tehdy, v roce 2017, ještě jako místostarostka Brna-sever iniciátorka realizace sochy právě této významné ženy. Byla taktéž členkou poroty, která soutěžní návrhy hodnotila.

Ve středu 29. března v Kině Art proběhne od 20 hodin promítání filmu …a pozdravuji vlaštovky a následná diskuse s Magdou Vášáryovou. Paní Vášáryová přijela na pozvání Meeting Brno už před dvěma lety. Ve filmu ...a pozdravuji vlaštovky z roku 1972 hraje právě Marii Kudeříkovou. Po skončení filmu bude následovat beseda právě s ní.

Lístky na promítání filmu i diskuzi je možné zakoupit zde: https://www.kinoart.cz/cs/program/a-pozdravuji-vlastovky-film-a-diskuse-s-magdou-vasaryovou/2023/03/29/2000

Ve čtvrtek 30. března, v úmrtní den Marie Restituty, bude možné prožít celý den ve Vídni u řádových sester, k nimž Marie Restituta patřila.

V 7 ráno bude vyrážet zájezdní autobus od Bohémy a ve Vídni vás čeká prohlídka jejího muzea, kláštera františkánek, kde žila, oběd uspořádaný sestrami, vzpomínková procházka po místech, kde trávila čas či vzpomínková bohoslužba v prostorách dnešního soudu, kde se tehdy před 80 lety odehrála její poprava.

I mimo organizovaný zájezd je možné se připojit se na všechny veřejné akce, viz https://www.meetingbrno.cz/events/vzpominkovy-a-pietni-den-bl-marie-restituty-kafkove-ve-vidni/

Vstupenky na celodenní zájezd je možné pořídit zde:  https://goout.net/cs/vzpominkovy-a-pietni-den-bl-marie-restituty-kafkove-ve-vidni/szoukiv/

V pátek 31. března proběhne od 19 hodin v prostorách Institutu Paměti národa na Radnické ulici program premiéra filmové adaptace divadelní inscenace MARUŠKA choreografa Martin Dvořák a společnosti ProART

Inscenace vznikla pro Meeting Brno v roce 2021. Po rozsudku smrti byla Marie Kudeříková čtyři měsíce vězněna v cele smrti. Zde napsala celkem 32 dopisů, které pomohla vynést její kamarádka a jedna dozorkyně. Z těchto dopisů vzniklo divadelní představení a později film, který v rámci Týdne mučednic festival Meeting Brno společně s ProArt Company premiéruje.

Vstupenky na akci je možné koupit v předstihu zde: https://goout.net/cs/maruska-premiera-filmove-adaptace/szdythv/

Celý týden pak zakončí v sobotu 1. dubna v 19 hodin soubor Czech Virtuosi Velikonočním koncertem na památku Marie Restituty. Kde jinde než na Lesné v kostele blahoslavené Marie Restituty. Zazní dvě Stabat Mater a Janáčkova suita pro smyčce.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024