pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Muzejní ovce
© Moser G.



Bavorský skanzen Horní Falce startuje do nové sezóny 2023

HORNÍ FALCE: V sobotu 18. března se po zimní přestávce opět otevřou brány skanzenu pro veřejnost! S novou fotovýstavou a bohatým programem se celý tým těší na spoustu návštěvníků. Tématem letošní výstavy je práce pastýřů ovcí, kterou je možno vidět ve výstavní síni. Fotografka Cordula Kelle-Dingel doprovázela profesionálního pastýře Bertrama Schlera a jeho stádo ovcí po celý rok. Vznikly tisíce fotografií, které dokumentují putování pastýře a ovcí krajinou během všech ročních období, při dobrém i špatném počasí.

od 18.03.2023 do 03.11.2023
09:00 - 17:00
Autor článku: 
Petra Zeitler

Ve skanzenu Horní Falce chováme několik plemen ovcí, které se volně pasou na našich pastvinách. Ovce dříve patřily k nejednomu selskému dvoru a jako užitková zvířata dávají lidem kromě masa a mléka také vlnu. Na všechny tyto produkty a s tím spojená řemesla se během roku zaměříme. Vlna se bude spřádat, bude se plstit a děti se mohou naučit z vlny vyrábět. Ručně předená a barvená vlna bude k mání na trzích v podobě příze i jako mnoho pletených nebo háčkovaných výrobků. Také ovčí sýry a masné výrobky zde můžete ochutnat. Chybět nebudou ani mýdla z ovčího mléka přímo od výrobce.

Většina tématických dnů se koná v neděli nebo o svátcích. Hned 26.3. a 2.4. můžeme nabídnout velikonoční akce. Budou se barvit vajíčka přírodními barvami, spolek zahrádkářů bude vázat velikonoční dekorace a také čeští řemeslníci se na těchto akcích představí. Mimoto pořádáme i tradiční trhy. Jedním z prvních bude jarní zahradnický trh 7. května 2023, kde bude možno pořídit pestrý sortiment květin, sazeniček, zahradní keramiky, pomůcek i biologických hnojiv.

Informace o stavebních skupinách a jednotlivých budovách si můžete pomocí QR kódů stáhnout na mobilní telefony nebo si rovnou poslechnout audioguide v češtině.

Termíny a info o aktuálním programu - stačí rozkliknout následující odkazy:

 

Nový program skanzenu Horní Falc: Jahresprogramm 2023.

Chcete mít nejčerstvější informace?

Navštivte nás na Facebook nebo naší Homepage!

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024