neděle
1. září 2024
svátek slaví Linda, Samuel
All Quiet On the Western Front - Behind The Scenes
© Foto: Reiner Bajo



Střední Čechy opět zazářily v oscarovém filmu

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Po snímcích Ostře sledované vlaky nebo Kolja převzal sošku filmového Oscara další film, který se natáčel převážně ve středních Čechách. Cenu získal válečný film Na západní frontě klid, který zvítězil v kategorii zahraničních celovečerních filmů. Na natáčení se podílela také Filmová kancelář střední Čechy, která spolupracovala na výběru a obhlídce lokací. Ve filmu se objevila místa jako okolí Milovic, zámek Hořín nebo hrad Točník.

Autor článku: 
Lucie Vurbsová

Střední Čechy už vytvořily kulisy pro stovky snímků a dlouhodobě jsou vyhledávaným místem českých i zahraničních štábů. Právě jim už čtyři roky pomáhá Filmová kancelář střední Čechy s výběrem lokací, účastní se natáčení, pomáhá v komunikaci se samosprávou a získáváním povolení. „Výběr a obhlídka lokací pro tento snímek se řešila několik měsíců před samotným natáčením, které odstartovalo v březnu 2021. Ve středních Čechách nakonec filmaři strávili 40 dnů, a to v době nejpřísnějších pandemických opatření,“ popisuje Martina Kuncová z Filmové kanceláře střední Čechy.

Bojiště první světové války se zákopy vyrostlo v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Na tři měsíce se uzavřelo zdejší sportovní hřiště, kde filmový štáb postavil několik set metrů zákopů a bitevní pole o velikosti dvou fotbalových hřišť. Ve filmu se objevil také běžně nepřístupný zámek Hořín u Mělníka, lom Homolák na Berounsku nebo hradiště Libušín nedaleko Kladna. Natáčení probíhalo také v Benátkách nad Jizerou, Chotýšanech, Liběchově a dalších místech regionu.

Kromě toho, že filmaři často využívají místní služby a řemeslníky, má filmový průmysl i další efekt, kterým je vliv na cestovní ruch. „Díky úspěšným snímkům se do míst, která se objevila na plátně, vydávají nejenom filmoví nadšenci, ale přijíždějí i běžní návštěvníci vyhledávající místa, která nejsou přímo turistická a tolik známá.  I od toho je tu naše filmová kancelář,“ doplňuje Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu, pod kterou spadá Filmová kancelář střední Čechy.

Z filmových novinek, na kterých spolupracovala Filmová kancelář střední Čechy, se v kraji natáčel velkofilm Jan Žižka nebo snímek Oslo. Právě pro historické filmy a seriály jsou velmi žádanou lokalitou Brdy, Milovice, lom Velká Amerika nebo hrady Točník a Křivoklát. „I filmová novinka Děti Nagana, která je aktuálně v kinech, vznikla ve spolupráci s filmovou kanceláří. Aktuálně pracujeme na několika dalších českých i zahraničních filmech a seriálech,“ doplnila Martina Kuncová.

Více o aktivitách Filmové kanceláře střední Čechy a dalších snímcích, natáčených v destinaci najdete zde.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
27.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024