pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Vizualizace
© Archiv pořadatele



Bulharští filmaři přijíždí do Prahy na 15. Festival bulharských filmů

PRAHA: Již tento čtvrtek 16. března startuje ve velkém sále kina Lucerna 15. ročník Festivalu bulharských filmů. Prvními hosty Festivalu budou producentka Galina Toneva a režisér Victor Bojinov.  Galina Toneva patří mezi nejvýraznější filmové producenty v Bulharsku. Stála za snímky Tenisky a Ukradené oči. Letos do Prahy přiveze společně s režisérem Victorem Bojinovem snímek Útěk. Aktivně se zasazuje o zlepšení financování bulharské kinematografie státem a neváhá ostře kritizovat populistické kroky, které nevedou ke zlepšení situace.

16.03.2023
Autor článku: 
ČTK

Victor Bojinov významně přispěl ke zkvalitnění bulharské seriálové televizní tvorby. Jeho filmovým debutem je Film Vyvýšení, který se v bulharských kinech udržel dlouhých deset měsíců. Co do počtu zhlédnutí ho trumfnul další Bojinovův film Čistá pravda o skupině Žigulík.

V pátek 17. 3. 2023 představí svůj film V Srdci stroje zasazený do bulharské věznice 70. let 20. století režisér Martin Makariev a herci Alexandar Sano a Bashar Rahal. Všichni tři navštíví festival v Praze poprvé a neskrývají nadšení, že se jejich snímek bude promítat v okouzlujícím velkém sále kina Lucerna. Snímek V Srdci stroje byl bulharským kandidátem na Oscary. Alexandar Sano je všestranný umělec, kromě hraní se věnuje zpěvu, skládá hudbu a produkuje filmy.

Bashar Rahal se s publikem setká znovu v sobotu 18. 3., kdy společně s Raynou Karayanevou uvedou volné pokračování komedie Návrat.

Na nedělní promítání filmu Péťa mojí Péti do Malého sálu kina Lucerna dorazí producent filmu Nikolaj Urumov.

Ve velkém i malém sále kina Lucerna promítneme snímky v originálním znění s anglickými a českými titulky.

Festival patnáctým rokem vstupuje před pomyslné brány dospělosti, do období, které se často projevuje vzpourou v touze prosazení vlastní osobnosti. Vzpoura je téma, jež spojuje všechny letošní celovečerní snímky.

Po celou dobu festivalu si v pasáži a kavárně Lucerna budete moci prohlédnout výstavu fotografií Hvězdy stříbrného plátna. Expozice představuje portrétní fotografie bulharských herců, které byly uchovávány na negativech v archivu Bulharské filmotéky. Fotografie během natáčení pořídili v letech 1956 až 1972 jedni z nejlepších bulharských fotografů Lote Michajlova, Jeni Valova aj.

Věříme, že si odnesete příjemný zážitek nejen z filmů, ale i z osobního setkání s hosty.

Sledujte náš Facebook a Instagram, ať vám nic neuteče!

https://www.facebook.com/BulharskyKulturniInstitutPraha

@bki_praha1

Celý program, synopse filmů a ukázky naleznete na www.bki.cz

Vstupenky jsou v prodeji online či na pokladně v kině Lucerna.

https://www.kinolucerna.cz/klient-263/kino-68/stranka-3367/informacia-13232

Festival bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze s podporou bulharského Národního filmového centra a Národní filmotéky.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024