sobota
27. července 2024
svátek slaví Věroslav
Vizualizace
© Archiv pořadatele



Bulharští filmaři přijíždí do Prahy na 15. Festival bulharských filmů

PRAHA: Již tento čtvrtek 16. března startuje ve velkém sále kina Lucerna 15. ročník Festivalu bulharských filmů. Prvními hosty Festivalu budou producentka Galina Toneva a režisér Victor Bojinov.  Galina Toneva patří mezi nejvýraznější filmové producenty v Bulharsku. Stála za snímky Tenisky a Ukradené oči. Letos do Prahy přiveze společně s režisérem Victorem Bojinovem snímek Útěk. Aktivně se zasazuje o zlepšení financování bulharské kinematografie státem a neváhá ostře kritizovat populistické kroky, které nevedou ke zlepšení situace.

16.03.2023
Autor článku: 
ČTK

Victor Bojinov významně přispěl ke zkvalitnění bulharské seriálové televizní tvorby. Jeho filmovým debutem je Film Vyvýšení, který se v bulharských kinech udržel dlouhých deset měsíců. Co do počtu zhlédnutí ho trumfnul další Bojinovův film Čistá pravda o skupině Žigulík.

V pátek 17. 3. 2023 představí svůj film V Srdci stroje zasazený do bulharské věznice 70. let 20. století režisér Martin Makariev a herci Alexandar Sano a Bashar Rahal. Všichni tři navštíví festival v Praze poprvé a neskrývají nadšení, že se jejich snímek bude promítat v okouzlujícím velkém sále kina Lucerna. Snímek V Srdci stroje byl bulharským kandidátem na Oscary. Alexandar Sano je všestranný umělec, kromě hraní se věnuje zpěvu, skládá hudbu a produkuje filmy.

Bashar Rahal se s publikem setká znovu v sobotu 18. 3., kdy společně s Raynou Karayanevou uvedou volné pokračování komedie Návrat.

Na nedělní promítání filmu Péťa mojí Péti do Malého sálu kina Lucerna dorazí producent filmu Nikolaj Urumov.

Ve velkém i malém sále kina Lucerna promítneme snímky v originálním znění s anglickými a českými titulky.

Festival patnáctým rokem vstupuje před pomyslné brány dospělosti, do období, které se často projevuje vzpourou v touze prosazení vlastní osobnosti. Vzpoura je téma, jež spojuje všechny letošní celovečerní snímky.

Po celou dobu festivalu si v pasáži a kavárně Lucerna budete moci prohlédnout výstavu fotografií Hvězdy stříbrného plátna. Expozice představuje portrétní fotografie bulharských herců, které byly uchovávány na negativech v archivu Bulharské filmotéky. Fotografie během natáčení pořídili v letech 1956 až 1972 jedni z nejlepších bulharských fotografů Lote Michajlova, Jeni Valova aj.

Věříme, že si odnesete příjemný zážitek nejen z filmů, ale i z osobního setkání s hosty.

Sledujte náš Facebook a Instagram, ať vám nic neuteče!

https://www.facebook.com/BulharskyKulturniInstitutPraha

@bki_praha1

Celý program, synopse filmů a ukázky naleznete na www.bki.cz

Vstupenky jsou v prodeji online či na pokladně v kině Lucerna.

https://www.kinolucerna.cz/klient-263/kino-68/stranka-3367/informacia-13232

Festival bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze s podporou bulharského Národního filmového centra a Národní filmotéky.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

ČR: V zásadních chvílích pro Československo a Česko jsme se vždy shromažďovali na Václavském náměstí pod monumentální sochou sv. Václava, obklopeného patrony české země. Svátek 1. máje symbolizuje zase pro Pražany socha Karla Hynka Máchy na Petříně. Obě sochy jsou dílem Josefa Václava Myslbeka (1848–1922), a ještě mnoho dalších – například mohutná sousoší na Vyšehradě inspirovaná postavami z naší nejstarší historie. Co víme o jejich autorovi? Nejvíce si cenil druhého místa na pařížském Salonu za dílo Krucifix, které se nedávno stalo středem pozornosti nejen na pražské AVU, kde už přes 100 let visí jeho další odlitek, a kterou Myslbek spoluzakládal.

Milada Myslbeková, pravnučka zakladatele moderního českého sochařství, se už loni rozhodla připomenout svého slavného předka velkou výstavou. Proběhla v Praze v Obecním domě a byl to docela husarský kousek, protože jinak se podobnou činností nikdy nezabývala. Ale podařilo se a energické dámě se splnil sen, o kterém si teď vyprávíme, a který by měl mít i pokračování. Vždyť Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a jako takový by měl mít pevné místo v naší národní paměti. Je to ale tak?

 

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Články a komentáře
24.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024