neděle
6. října 2024
svátek slaví Hanuš
Logo
© Archiv pořadatele



Dny Frankofonie nabízejí bohatý program pro širokou veřejnost

PRAHA: V březnu se slaví 24. ročník Dnů Frankofonie. V rámci něho se lidé mohou zúčastnit rozmanitých akcí na téma frankofonie jak v Praze, tak v dalších městech v ČR.  Oslavy organizuje Francouzský institut v Praze ve spolupráci s dalšími partnery a institucemi a vyvrcholí 20. března, což je Mezinárodní den Frankofonie.

Autor článku: 
Lenka Zimmelová

Od roku 1999 je Česká republika pozorovatelskou zemí při Mezinárodní organizaci Frankofonie, a proto si letos připomínáme již 24. ročník Dnů Frankofonie. Všichni zájemci o francouzskou a frankofonní kulturu se mohou těšit na rozmanité akce, jako jsou přednášky, čtení, filmy, workshopy, soutěže aj. Většina akcí (kromě filmových projekcí) je zdarma a je určená pro širokou veřejnost.

V konferenčním sále Francouzského institutu v Praze proběhne hned několik přednášek. 22. března to bude například přednáška francouzského profesora literatury A. Compagnona na téma „Pokud neinovuješ, zemřeš“. Rozhovor bude moderovat Eva Voldřichová-Beránková, profesorka a ředitelka katedry romanistiky na Univerzitě Karlově v Praze. Simultánní překlad je zajištěn.

V pátek 17. března proběhne v mediatéce Institutu poetický a hudební večer, který návštěvníky zavede do světa frankofonní poezie. Na programu je nicméně i celá řada dalších akcí.

V rámci Dnů Frankofonie mají diváci jedinečnou možnost zhlédnout v Kině 35 ve Francouzském institutu v Praze filmy z rukou švýcarských, belgických, quebeckých, tuniských aj. umělců. Například 21. března je na programu film Plus que jamais (ve francouzštině s titulky v ČJ a AJ), který byl oceněný v Montrealu a byl vyhlášen nejlepším filmem televize TV5 Canada-Québec.

Samotný Mezinárodní den Frankofonie připadá na pondělí 20. března. V tento den v prostorách Francouzského institutu promluví francouzský velvyslanec Alexis Dutertre a setkají se zde představitelé z ostatních velvyslanectví, kteří se do Dnů Frankofonie také zapojili. Od 17.30 h bude pro širokou veřejnost připravena projekce 4 krátkometrážních a středometrážních filmů. Jedním z nich je i film Jednou odejdu, který získal filmovou cenu César 2023 za nejlepší krátký hraný film.

Dny Frankofonie pořádá Francouzský institut ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím v Praze a dalšími velvyslanectvími zejména frankofonních zemí a institucemi, jako je Karlova Univerzita, CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách), Francouzské lyceum v Praze, Francouzské aliance, Sdružení učitelů francouzštiny a asociace Gallica.

Francouzština je pátým nejrozšířenějším jazykem na Zemi a počet obyvatel mluvících tímto jazykem neustále roste.  Na základě studie Observatoire de la langue française (publikované v roce 2018) se jejich počet odhaduje na 321 milionů.

Mezinárodní organizace Frankofonie sdružuje 88 zemí na pěti kontinentech a u jejího zrodu stála Francie. Hlavním cílem organizace je podpora francouzského jazyka, kulturní rozmanitosti, prosazování míru, demokracie a lidských práv ve světě. Vzdělávání, výzkum a spolupráce v oblasti udržitelného rozvoje představují další oblasti, kterým se organizace věnuje.

Odkazy:

www.dnyfrankofonie.cz/cz/

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024