čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Pozvánka na výstavu
© Zdroj: Pragovka Gallery



Nové výstavy v Pragovka Gallery mapují vzpomínky a hledají inspiraci v přírodních procesech

PRAHA: 2. března od 18 hodin budou v Pragovka Gallery na synchronizovaných vernisážích zahájeny hned tři nové výstavy. Projekt polské umělkyně Magdaleny Kleszyńské Maps of Memories mapuje osobní i kolektivní paměť, výstava The Grey Volcano představí gestickou malbu Julie Kopové a prostor The White Room bude patřit skupinové výstavě She Sells Seashells a reakci na současnou dobu plnou krizí. 12. března pak Pragovka Gallery připravuje další odpoledne pro rodiny s dětmi.

02.03.2023
18:00
Autor článku: 
Kristýna Řeháčková

Výstava Maps of Memories je součástí dlouhodobého výzkumu vztahu člověka a paměti polské umělkyně Magdaleny Kleszyńské. Kleszyńska je také první letošní zahraniční rezidentkou Pragovka Gallery. V rámci svého lednového pobytu se soustředila na řízené rozhovory se zájemci z řad návštěvníků galerie, obyvatel Prahy 9 a umělecké komunity Pragovky o významných předmětech jejich osobní a rodinné paměti.

„Autorka svou pozornost zaměřuje na lidské příběhy a zasazuje je do kontextu přítomnosti a minulosti. Zásadní problematikou se pro ni stává zkušenost člověka, který pod vlivem emocí pozměňuje prožitou minulost a interpretuje ji do vlastních vzpomínek. Tím otevírá otázky osobní či kolektivní paměti a vytváří rozsáhlou mapu vzpomínek, o kterých se dozvídá na základě dialogu s jejich majiteli. Nikdy by je všechny nemohla zažít prostřednictvím své přímé zkušenosti a nedostala by se k nim bez dlouhodobé osobní fascinace tématem,“ doplňuje kurátorka výstavy Daniela Šiandorová. 

Tvorba Julie Kopové se dlouhodobě profiluje v oblasti gestické malby, jejíž primární tematizaci hledá v abstraktním rozkrývání specifických přírodních procesů. V krajině se málokdy nacházejí solitérní body – rytmizaci je možné nalézt v každé louce, vodní hladině, lese i litosférické desce. I tyto spodní vrstvy krajiny (desková tektonika, kolize hornin, teplo a tlak) jsou pro Julii Kopovou silným zdrojem inspirace. Výstava The Grey Volcano navazuje svým názvem i výběrem konkrétních uměleckých děl na autorčin záměr soustředit svou poslední tvorbu zejména na pohyb mimo barevné spektrum; většina maleb tak akcentuje dění na poli mezi černou a bílou barvou. Kurátorem výstavy je Jan Dotřel.

Poučeni přírodními procesy představují Jindřiška Jabůrková, Radim Langer, Miroslava Večeřová, Barbora Vovsová a Lawrence Wells na skupinové výstavě She Sells Seashells jak zobrazivé, tak abstraktní poetické reakce na současnou dobu plnou krizí, v níž se pokouší nalézt jakési post-humánní řešení následků antropocénu. Kurátorem výstavy je Lawrence Wells.

Součástí synchronizované vernisáže ve čtvrtek 2. března budou komentované prohlídky výstavami, o hudební program se postará DJ Jarda Petřík a v průběhu celého večera se bude odehrávat umělecká performance Andrey Tušímové Bubbles of God. Všechny výstavy lze v Pragovka Gallery navštívit do 30. března od úterý do čtvrtka mezi 14 a 20 hodinou a od pátku do neděle mezi 14 a 18 hodinou.

Na 12. března připravuje galerie další nedělní odpoledne pro rodiny s dětmi s výtvarným workshopem inspirovaným výstavou Maps of Memories.

Více informací najdete na x.pragovka.com nebo na facebookovém profilu Pragovka Gallery.

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024