středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Plakát k výstavě
© Zdroj: www.moh.cz



Výstava „Dotek krajky“ láká do Vamberka

VAMBERK: Období jarních prázdnin je v plném proudu, a pokud vás přestane bavit brázdit zasněžené svahy, zastavte se v Muzeu krajky Vamberk. Až do 19. dubna 2023 je tu ke zhlédnutí výstava „Dotek krajky“.

od 19.11.2022 do 19.04.2023
Autor článku: 
Martina Marxová/ika

Představená krajková kolekce je dílem sedmi kamarádek, členek spolku „Bohemia Patchwork“, a to jmenovitě Zuzany Dolínkové, Nadi Harbichové, Lady Charvátové, Andreji Landovské, Heleny Ouředníkové, Hany Pražákové a Ludmily Vachtenheimové. Více o výstavě už dodává muzejní etnoložka Mgr. Martina Rejzlová: „Řemeslným základem prací je většinou patchworková technika, která původně vznikla jako nutnost zpracovat všechny zbytky drahého a nedostupného textilu. V Čechách začaly vznikat zájmové kluby po roce 1989, kdy se otevřely možnosti informací o technice, a navíc byla šikovnost žen u nás vybroušena domácím šitím oděvů a doplňků.“

Pro vystavené patchworky se používá i speciální název, a to quilty. Jedná se totiž o šité výrobky sestávající se ze tří vrstev a ozdobně prošité. Ty zároveň důmyslně zdobí krajky různých druhů. „V tvorbě využíváme krajky z rodinných zdrojů, darů i pozůstalostí. Dokonce nám začali materiál dodávat také návštěvníci výstav, nadšení způsobem, jakým krajky dále žijí a připomínají dovednost našich babiček i lásku a péči, které těmto výrobkům věnovaly. Ať už se jedná o ruční krajku na výbavách pro nevěsty, oděvech či dečkách, nebo ubrusy a krajkové záclony, stejně jako i pozdější krajky strojové, vše je inspirující. Nejde nám o historickou a muzeální vzácnost, ale o propojení a skloubení minulosti a současnosti, o poctu dědictví a kráse tvoření. Chceme veřejnost seznámit se širokou škálou možností, jak se vyjádřit pomocí textilního materiálu, barev, tisků, batiky, ručních i strojových stehů a dalších technik,“ upřesňuje za vystavující Andrea Landovská a zároveň obratem doplňuje: „Kde jinde toto vše prezentovat než ve Vamberku, městě, které je synonymem pro krajkářství, ale i pro pokračování a rozvíjení těchto tradic. Jsme potěšeny, že můžeme právě tady vystavit své textilní práce, které nám přinesly tolik radosti z tvoření.“

A na co přesně se mohou návštěvníci v Muzeu krajky Vamberk těšit? Slova se opět ujímá Mgr. Martina Rejzlová: „Vystaveno je více než dvacet větších závěsných objektů, které doplňují drobné quilty, polštáře, kabelky, drobné obrázky či věnce. Jeden z textilních obrazů je umístěn i ve výloze muzea.“ Svou tvorbu členky spolku „Bohemia Patchwork“, který sdružuje amatérské textilní výtvarnice, však neprezentují poprvé. Pravidelně vystavují jak v České republice, tak v zahraničí. Jejich díla jsou i součástí každoroční mezinárodní výstavy „Prague Patchwork Meeting“.

A jaká slova dodat na závěr? „Věřím, že výstava veřejnost zaujme a otevře jim nový pohled na práci s textilem. Díky nadšení všech dam jsou jejich díla doslova nabitá energií, která možná mnohým může v tyto zimní dny chybět,“ uzavírá M. Rejzlová a srdečně zve všechny zájemce o výstavu k návštěvě. Výstava „Dotek krajky“ je otevřena do 19. dubna 2023 v Muzeu krajky Vamberk, a to denně mimo pondělí vždy od 9 do 16 hodin.

https://www.moh.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ČR: Blog Zápisník alkoholičky odstartoval novou životní kapitolu Michaely Duffkové. Začala ho psát jako formu vlastní terapie před šesti lety. Její otevřené osobní svědectví o ženském alkoholismu získalo Cenu Magnesia Litera – Magnesia Blog roku 2019 a rok poté vyšlo knižně. Před pár dny do kin vstoupilo stejnojmenné filmové zpracování v hlavní roli s Terezou Ramba v režii Dana Svátka. A za pár dní – 25. července – vyjde Michaelina třetí kniha o tom, co přineslo půl dekády její abstinence. Zápisník nealkoholičky: Pět let na suchu vydává nakladatelství Motto, Albatros Media.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Knihy, literatura, média
Co se děje
16.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024