pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Plakát k výstavě
© Zdroj: http://varhanyzcelakovic.cz



Krajinou našich babiček – ze života českých vesnic v rumunském Banátu

ČELÁKOVICE: V novém kostele Církve bratrské v Čelákovicích naproti nádraží bude v sobotu 4. 2. v 18.00 zahájena výstava fotografií Ivo Dokoupila Krajinou našich babiček – ze života českých vesnic v rumunském Banátu. Na vernisáži pohovoří také autor, který se podporou našich krajanů jako humanitární pracovník Člověka v tísni systematicky zabývá již od roku 2005. Výstava potrvá do konce března.

04.02.2023
18:00
Autor článku: 
Spolek pro varhanní hudbu Čelákovice/ika

Je to už 200 let od doby, kdy se naši krajné začali usazovat v rumunském Banátu na levém břehu Dunaje. Za dvě staletí zkultivovali zdejší krajinu neprostupných lesů, založili několik vesnic a svým zemědělským hospodařením a životním stylem sloužili za příklad svému okolí. Nedostupná poloha vesnic umožnila přežití náročných historických období včetně Ceauseşcova režimu až do současné doby.  Čas se dal rychleji do pohybu až po pádu komunismu, kdy se banátské vesnice otevřely turistům se všemi pozitivními a negativními důsledky tohoto fenoménu.

Cesty do rumunského Banátu znamenají pro návštěvníky často objevení zanikajícího ráje na zemi. Upravené vesnice v panenské přírodě, vzdálené od civilizace, pohostinní krajané, hovořící kultivovanou mateřštinou, životní styl spjatý s půdou a střídáním ročních období, rodinná pospolitost.

To vše nám přibližují fotografie Ivo Dokoupila, z nichž některé dostaly v poučených kruzích téměř ikonický rozměr. Ale Ivo Dokoupil není jen známým fotografem, několikrát oceněným Czech Press Photo.

Jako humanitární pracovník Člověka v tísni se už od roku 2005 systematicky snaží podpořit banátské krajany a jejich kulturu všemožnými způsoby – od organizace sbírek, přes podporu šetrné turistiky, asistenční pomoc až k  spoluorganizaci festivalu Banát.

A neúnavně o českém Banátu informuje např. prostřednictvím stránek www.banat.cz a rozesíláním Banátského oběžníku.

Jeho aktivity v humanitární a cestovatelské oblasti (průvodce  CK Kudrna) ovšem hranice českého Banátu přesahují. O výstavě se domlouváme už skoro dva roky a loni jsme ji museli odložit právě kvůli aktivitám Ivo Dokoupila na Podkarpatí, kde koordinoval podporu uprchlíkům z válkou zasažených oblastí.

Krajany v Banátu můžete podpořit např. přispěním na příslušné konto Člověka v tísni, ale především tím, že jako „šetrní turisté“ využijete jejich pohostinnosti. Nechte se zlákat fotografiemi Ivo Dokoupila!

Výstavu bude možno navštívit do konce března v čase otevření kostela, který je možno ověřit na telefonu: 731172641.

https://banat.cz/pomoc-banatu

https://www.visitbanat.com/ro/blog/ivo-dokoupil-drobna-prace-s-jasnym-cilem

https://www.stream.cz/banat-cz

http://varhanyzcelakovic.cz/aktuality/ivo-dokoupil-krajinou-nasich-babicek/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024