úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Plakát k výstavě
© Zdroj: http://varhanyzcelakovic.cz



Krajinou našich babiček – ze života českých vesnic v rumunském Banátu

ČELÁKOVICE: V novém kostele Církve bratrské v Čelákovicích naproti nádraží bude v sobotu 4. 2. v 18.00 zahájena výstava fotografií Ivo Dokoupila Krajinou našich babiček – ze života českých vesnic v rumunském Banátu. Na vernisáži pohovoří také autor, který se podporou našich krajanů jako humanitární pracovník Člověka v tísni systematicky zabývá již od roku 2005. Výstava potrvá do konce března.

04.02.2023
18:00
Autor článku: 
Spolek pro varhanní hudbu Čelákovice/ika

Je to už 200 let od doby, kdy se naši krajné začali usazovat v rumunském Banátu na levém břehu Dunaje. Za dvě staletí zkultivovali zdejší krajinu neprostupných lesů, založili několik vesnic a svým zemědělským hospodařením a životním stylem sloužili za příklad svému okolí. Nedostupná poloha vesnic umožnila přežití náročných historických období včetně Ceauseşcova režimu až do současné doby.  Čas se dal rychleji do pohybu až po pádu komunismu, kdy se banátské vesnice otevřely turistům se všemi pozitivními a negativními důsledky tohoto fenoménu.

Cesty do rumunského Banátu znamenají pro návštěvníky často objevení zanikajícího ráje na zemi. Upravené vesnice v panenské přírodě, vzdálené od civilizace, pohostinní krajané, hovořící kultivovanou mateřštinou, životní styl spjatý s půdou a střídáním ročních období, rodinná pospolitost.

To vše nám přibližují fotografie Ivo Dokoupila, z nichž některé dostaly v poučených kruzích téměř ikonický rozměr. Ale Ivo Dokoupil není jen známým fotografem, několikrát oceněným Czech Press Photo.

Jako humanitární pracovník Člověka v tísni se už od roku 2005 systematicky snaží podpořit banátské krajany a jejich kulturu všemožnými způsoby – od organizace sbírek, přes podporu šetrné turistiky, asistenční pomoc až k  spoluorganizaci festivalu Banát.

A neúnavně o českém Banátu informuje např. prostřednictvím stránek www.banat.cz a rozesíláním Banátského oběžníku.

Jeho aktivity v humanitární a cestovatelské oblasti (průvodce  CK Kudrna) ovšem hranice českého Banátu přesahují. O výstavě se domlouváme už skoro dva roky a loni jsme ji museli odložit právě kvůli aktivitám Ivo Dokoupila na Podkarpatí, kde koordinoval podporu uprchlíkům z válkou zasažených oblastí.

Krajany v Banátu můžete podpořit např. přispěním na příslušné konto Člověka v tísni, ale především tím, že jako „šetrní turisté“ využijete jejich pohostinnosti. Nechte se zlákat fotografiemi Ivo Dokoupila!

Výstavu bude možno navštívit do konce března v čase otevření kostela, který je možno ověřit na telefonu: 731172641.

https://banat.cz/pomoc-banatu

https://www.visitbanat.com/ro/blog/ivo-dokoupil-drobna-prace-s-jasnym-cilem

https://www.stream.cz/banat-cz

http://varhanyzcelakovic.cz/aktuality/ivo-dokoupil-krajinou-nasich-babicek/

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024