úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Plakát
© Archiv muzea



Výstava „Já, UPÍR, přistání povoluji!“ v hradeckém Muzeu východních Čech mapuje Československé vojenské letectvo v Hradci Králové a Pardubicích v letech 1945 až 1992

HRADEC KRÁLOVÉ-ČR: V pátek 2. prosince 2022 otevírá Muzeum východních Čech v Hradci Králové pro veřejnost poslední výstavu tohoto roku „Já, UPÍR, přistání povoluji!“ Neoficiální podtitul výstavy zní Československé vojenské letectvo v Hradci Králové a Pardubicích 1945–1992.

od 02.12.2022 do 23.04.2023
Autor článku: 
Lucie Peterková

Ředitel muzea Petr Grulich, který je v tomto mimořádném případě také kurátorem výstavy, vysvětluje, že se jedná o první ucelené shrnutí činnosti leteckých útvarů na východě Čech ve druhé polovině 20. století: „Hradec Králové a Pardubice byla tehdy významná letecká města a vojenské letectví se pro ně stalo historickým fenoménem. Osudy obou letišť byly navíc po celou dobu vzájemně propojené.

Výstava se koná v historické výstavní budově MVČ na královéhradeckém Eliščině nábřeží. S ohledem na to není výstava koncipována jen technicky, ale snaží se vykreslit i ostatní aspekty života letectva. „Vestavět do budovy hangár s letadly totiž není možné. Díky tomu si však na své kromě fandů letectví přijdou i běžní návštěvníci, kteří se o létání a také o tehdejší každodennosti dozvědí mnoho zajímavého“, doplňuje Petr Grulich. I přes výše uvedený prostorový limit se muzejníkům podařilo shromáždit a prezentovat velké množství  unikátních artefaktů letecké provenience napříč jednotlivými desetiletími. Vystavené exponáty tak potěší i všechny pamětníky a znalce v oboru.

Při realizaci výstavy požádalo Muzeum východních Čech o spolupráci celou řadu institucí: Východočeské muzeum v Pardubicích, Vojenský historický ústav v Praze, společnost Post Bellum s projektem Paměť národa, Přírodovědecká fakulta UHK, Třebíč Nuclear Model Club, Letecké služby Hradec Králové a zejména pak několik desítek pamětníků, leteckých veteránů, leteckých publicistů, sběratelů a modelářů. Sbírky hradeckého muzea totiž k této tematice, která navíc ve své době podléhala utajování, nejsou příliš bohaté, přesto budou k vidění například trosky letounu MIG-15 SB. Ze zápůjček pak stojí za zmínku například letecký motor Rolls Royce Merlin z letadla Spitfire MK.IX, vystřelovací sedačka typu K-36 používaná v československém vojenském letectvu v 80. letech 20. století či modely letecké techniky. Ze soukromých sbírek lze zmínit zápůjčka takzvané černé skříňky pocházející z letounu MIG-21.

Jako každá moderní výstava potěší i „UPÍR“ své návštěvníky celou řadou multimédií z produkce někdejších institucí - Armádního filmu Praha nebo Československé televize. Nechybí ani interaktivní prvky, které ocení zejména školy či mladší generace návštěvníků, nebo digitální nadstavba určená pro hlubší zájemce. Ta bude v průběhu výstavy postupně obsahově dorůstat.

Výstava se v Muzeu východních Čech v Hradci Králové koná do 23. dubna 2022.

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024