neděle
18. srpna 2024
svátek slaví Helena
Petr Macháně se svými žáky z náchodské ZŠ T. G. Masaryka
© Archiv autora



Té Gé Em, v Náchodě to rozjedém! Náchodští školáci mají svou hymnu

NÁCHOD: Dobře šlapající melodie s chytlavým refrénem se ozývá o přestávkách na chodbě, ale i během hodin v učebnách Základní školy T. G. Masaryka v Náchodě. Za nápadem stojí ředitelka školy Radka Lokvencová. Autorem hudby i textu je zdejší učitel hudební a výtvarné výchovy Petr Macháně. Zeptali jsme se ho, jak to vlastně všechno začalo. 

Autor článku: 
Lenka Krejzová

Paní ředitelka Radka Lokvencová za mnou jednoho dne přišla s myšlenkou, zda bych nezkusil napsat "školní hymnu". Tak jsem se do toho pustil. Nejdřív jsem přemýšlel, v jakém hudebním stylu. Říkal jsem si, že rock and roll je tu s námi už dlouho a že by takovou rock and rollovou hymnu děti mohly vzít jako "cool retro". A podařilo se. Začal jsem psát text a na klavír jsem si hrál klasickou dvanáctku. Rým se s rýmem sešel a hymna byla na světě.

 

Proč na vašem videu na youtube hymnu nezpívají sami žáci?

To jsem si zpočátku samozřejmě moc přál, aby písničku interpretovaly děti. Ale protože to bylo v době covidu a musely by mít roušku, řekl jsem si, že ji zkusím nazpívat sám, a poprosil jsem o spolupráci tři skvělé, bývalé spolužačky z konzervatoře: Magdalenu Královou, která také vystupovala s kapelou Chinaski, Barboru Šampalíkovou, ta hraje po Praze v muzikálech, a Josefínu Duškovou, která vystudovala herectví a současně má svou kapelu.

 

Kde jste píseň natáčeli?

Kvůli covidu každý natočil video sám na jiné straně republiky, moje část vznikala v Náchodě a ony nahrávaly v Táboře. Nejtěžší bylo vymyslet, jak se kdo bude v určitý okamžik pohybovat, ale nakonec i to se podařilo.

 

Co kdyby děti školní hymnu nevzaly za svou?

To víte, že jsem se trochu obával, jak ji přijmou, přece jen už jsem starší než oni a mladí dokáží být někdy velmi upřímní. Musím říci, že paní ředitelka měla skvělý nápad. Výsledkem je, že se zpěv školní hymny ozývá po chodbách a nečekaně i v hodinách, při sportovních utkáních a školní reprezentaci.

 

Využíváte jako pedagog i v jiných případech v komunikaci s dětmi sociální sítě?

Ano. Studoval jsem na Pražské konzervatoři skladbu a taky maluju a mám účet na instagramu jako www.instagram.com/petr_potter_art , žáci tam sledují moje počiny a já je ve škole učím, jak můžou také kreslit a mít z toho radost. Práce mě naplňuje.

 

Co k tomu dodat?

Snad jen Té Gé Em, v Náchodě to rozjedém! 

 

Pusťte si náchodskou školní hymnu:

https://m.youtube.com/watch?v=nQXNyL2loOU

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024