pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Nádražní budova v Karviné
© Foto: Marek Konieczny



Královnou sbírek je letos nádražní budova v Karviné

ČR: Odkup historické budovy v Karviné opanoval letošní soutěž MÁME VYBRÁNO. V kategorii Cena veřejnosti získal 40 procent všech hlasů. Výsledky 13. září vyhlásil pořádající Institut pro památky a kulturu v prostorech pražského dominikánského kláštera.

Autor článku: 
Jan Štifter/ika

Volání S. O. S. Karviná vyslyšely více než tři tisíce lidí. Sbírkou proti demolici, slibují její pořadatelé. Objekt z konce 19. století chtěla Správa železnic zbourat, spolek se ale rozhodl, že historickou budovu vykoupí. Lidé se tak skládají, aby nádraží vyplatili – a nabídli mu důstojnou budoucnost.

„První krok, zastavení demolice, se podařil. Nádražní budova v Karviné – Novém Městě, pocházející z roku 1898, je jednou z mála dochovaných historicky cenných staveb na území města a symbolem průmyslového rozvoje obce na počátku 20. století. V době svého vzniku se stala onou pomyslnou bránou do světa,“ vysvětluje Radim Kravčík ze sdružení S. O. S. Karviná.

Na druhé místo lidé svým hlasováním posunuli opravu varhan ve Vysokých Studnicích (Život pro varhany, z. s.), třetí pozici obsadila záchrana kostela sv. Linharta na Kostelním ostrově (Obec Pasohlávky). Institut pro památky a kulturu mezi finalisty tentokrát rozdělil částku ve výši 115 tisíc korun – karvinské nádraží si tak na účet připisuje 44.500 korun, varhany 13.500 korun a kostel sv. Linharta 10.500 korun. Za 11 let existence soutěže MÁME VYBRÁNO tak na oceněné sbírky odeslal institut už téměř celý jeden milion korun.

„Takový výrazný náskok při hlasování jsme v soutěži ještě neměli. Snad jen Junáci získali v minulosti výraznější náskok u své sbírky na údržbu a rekonstrukci mohyly na Ivančeně, tedy opět Moravskoslezský kraj. Je vidět, že tam žijí opravdoví srdcaři a lidé s láskou k historii. Jen nadšení ovšem nestačí. Všichni lidé kolem nádražní budovy v Karviné museli pro výsledek něco reálně udělat. Je to obdivuhodné. Věřím, že i tento příklad může inspirovat další lidi, kterým památky nejsou lhostejné,“ říká ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák.

Finančně nejúspěšnější sbírkou se letos stala oprava kostela v Rapotíně, podařilo se získat přes tři miliony korun. V těsném závěsu je obnova dřevěného kostela Božího Těla v Gutech, na třetí pozici se pak objevila obnova požárem zničeného kostela sv. Michaela v pražské zahradě Kinských.

Cenu redakce získal spolek Sanctus Castulus s projektem Obnova tuzemského zvonového fondu a jeho technického zajištění. Ocenění si odnesli také nadšenci zubrnické museální železnice a Hrady na Malši, které sbírají peníze na výzkum a dokumentaci středověkých sídel v nejjižnějších Čechách.

Soutěž MÁME VYBRÁNO podporuje veřejné sbírky od roku 2012. „Do té doby vlastně nikdo nevěděl, kolik je u nás veřejných sbírek na památky, nebyl v tom přehled. Nikdo ani neuměl odpovědět, kolik se na tyto účely vybere peněz. To jsme chtěli změnit. V roce 2012 jsme zmapovali přes sto sbírek, letos jich bylo už přes tři sta. Tím, že sbírky mapujeme, píšeme o nich, oceňujeme je, inspirujeme další k tomu, aby zachránili kus našeho společného kulturního dědictví,“ doplňuje Aleš Kozák.

www.propamatky.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024