čtvrtek
26. září 2024
svátek slaví Andrea
Autorky TraDiáře: zleva Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová
© Foto: Pavel Ovsík



Diář, který propojuje tradice, rodinu, sousedy a přátelé, přírodu, svět předků, naši přítomnost i budoucí plány

ČR: Pokukujete s blížícím se novým rokem po originálním diáři? Není úplně snadné najít takový, který by vám vyhovoval? Představujeme TraDiář na rok 2023 – originální diář plný tradic pro dny všední i sváteční, který připravily farářka Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová. Vydává nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

Autor článku: 
TZ/ika

Autorky bestsellerových knih z edice Tradinář připravily na rok 2023 diář zaměřený na svátky a tradice.

TraDiář spojuje kalendář jmenný, občanský a liturgický s cyklem přírody a zemědělským rokem a na ně navazujícími svátky a tradičními zvyky. Součástí TraDiáře je 12 originálních textů farářky Martiny Viktorie Kopecké, které nás vybízejí k zamyšlení nad konkrétním měsícem, jeho tradicemi a svátky. Jednou měsíčně TraDiář navrhuje možnou aktivitu spojenou s proměňující se přírodou nebo významnými dny.

Tento diář poradí, jak zařadit do života denní, týdenní, měsíční i roční rituály a jak nepromeškat významné dny a přípravu na ně. Budeme tak vědět, kdy a co je Tučný čtvrtek nebo Popeleční středa, jak se jmenují postní neděle, kdy se vynáší zima, kdy nás čeká svatomartinské posvícení nebo svatojánská noc a jak se slavily dříve, kdy začíná advent nebo kde se vzal Den matek. Život v cyklech a rituálech může pomoci v nejisté době. Budeme se tak mít na co těšit a chuť plánovat nejen práci a povinnosti, ale i radosti a zábavu.

TraDiář také vysvětluje, proč se některé svátky slaví den předem, a nabízí komplexní pohled na cykličnost roku a propojenost svátků s přírodou. A protože Velikonoce, masopust, letnice nebo adventní neděle jsou svátky pohyblivé, nabízí konkrétní termíny těchto svátků pro rok 2023 i se zvyky, které je doprovázejí.

TraDiář obsahuje:

  • 12 originálních zamyšlení farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • týdenní kalendárium
  • rozšířený občanský jmenný kalendář
  • zjednodušený liturgický a lunární kalendář
  • přehled a vysvětlení zvyků a svátků každého měsíce, a to jak staročeských, tak i novodobých
  • přehled školních prázdnin a volných dní
  • seznam sezónní zeleniny a ovoce a shrnutí toho, co se děje v přírodě

 

Navíc představuje:

  • cyklus přírody jako součást života
  • přínos propojení svátků, rodiny a komunity lidí kolem nás
  • význam slavností a příprav na ně
  • tvoření rodinných tradic
  • důležitost nového počátku
  • možnost nalezení stability skrze opakující se koloběh roku

 

Diář je k dispozici ve dvou různých verzích obálek, vnitřek diáře je stejný.

Diář vydává nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.

Provedení je velmi praktické, diář má pevné desky s gumičkou, vnitřek je dvoubarevný (černo-červený na bílém podkladu), s ilustracemi (bez fotografií). Hezky se vejde do kabelky i do batohu, je vyroben v rozměru A5 – 148 × 210 mm.

 

Edice TRADINÁŘ

TraDiář je čtvrtým přírůstkem do edice Tradinář, která se soustředí na srozumitelný výklad zvyků našich předků i novodobých tradic a významných dnů, které utvářejí náš rok. Jako první spatřil světlo knihkupectví Tradinář s podtitulem rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, který představuje 12 měsíců v roce s jejich starobylými i moderními svátky, rodinnými i komunitními oslavami. Všechny tyto nové rodinné či přátelské tradice i (znovuobjevené) tradiční zvyky, recepty a rituály můžete zapisovat do Našeho Tradináře – KRONIKY rodinných tradic, svátků a radostí, který je praktickým pomocníkem pro prozkoumávání a uchovávání rodinné paměti a propojování generací. V roce 2021 je následoval Vánoční Tradinář, který se podrobněji věnuje klidovému času ročního koloběhu – od Dušiček po Hromnice. (Obsahuje více předvánočních a vánočních receptů, návodů na tvoření, tradic a zvyků, které se váží k zimnímu období klidu přírody, křesťanský výklad Vánoc od farářky Martiny Kopecké, ale i pohanské oslavy slunovratu nebo příklady lidové kultury.)

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024