středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Logo spolku
© Zdroj: https://www.facebook.com/svataludmila1100let



Česko se vrací ke svým základům - Svatá Ludmila spouští projekt Putování za kořeny

ČR, PŘÍBRAM: Počet poutníků na českých cestách roste. Potvrdil to i loňský zájem o oslavy 1100. výročí smrti sv. Ludmily na Tetíně, kterých se účastnily tisíce lidí. Spolek SVATÁ LUDMILA proto navazuje na svou loňskou práci a spouští projekt s názvem Putování za kořeny, který lidem v 21. století nabídne zpomalení ve zrychlené době i cestu ke své identitě. Projekt začíná ve Středočeském kraji, kde se nachází nejvíce poutních míst v České republice, a na to navazuje jednodenní konference 14. září.

14.09.2022
Autor článku: 
Hana Tietze

Silný ženský příběh na počátku českých dějin odstartoval zájem o českou historii. Projekt Putování za kořeny na něj navazuje a nabízí možnost přibrzdit v rychlém světě, kdy lidé hledají cestu ke své identitě. „Připomenutím osobnosti Ludmily na úsvitu našich dějin se nám snad povedlo probudit zájem o naši historii a křesťanské kořeny naší identity a kultury, a proto chceme na původní projekt navázat právě poutní turistikou a seznamovat veřejnost s památnými místy, spojenými i s českými světci, přibližovat jejich život a pořádat různé mezigenerační akce. To vše ve spojení s přírodou a putováním, kde se mohou zapojit celé rodiny,“ říká Martin Hrdlička, předseda spolku SVATÁ LUDMILA, z. s.

Ve středu 14. září se koná od 13 hodin na Svaté hoře v Příbrami konference s názvem Putování za kořeny. Tam se setkají zástupci různých spolků, turistických uskupení i odborníci na značení tras s představiteli obcí, aby společně diskutovali o spolupráci a rozvoji poutního turismu právě ve Středočeském kraji, který je kolébkou české státnosti. Konferenci pořádá spolek SVATÁ LUDMILA, z. s. za podpory Středočeského kraje.

 

Fenomén poutnictví

21. století a události posledních let ukazují, že nikdy nebylo poutnictví aktuálnější. Historie poutních míst ve světě sahá až do doby antické, kdy se věřící odebírali do posvátných chrámů zasvěcených bohům s cílem vyžádat si jejich pozornost či přímluvu. U nás poutní tradice zapustila své kořeny ve středověku. V České republice je fenomén poutnictví spojený s postavami českých světců, objevuje se proto už v 10. století. Zpočátku se poutě omezovaly jen na osobu panovníka a jeho družiny, případně na církevní hodnostáře a vyšší šlechtu. Již tou dobou byly významnými poutními místy středočeský Levý Hradec, Stará Boleslav anebo Tetín, místa spojená s prvními českými světci – svatou Ludmilou a svatým Václavem. Vrcholné období gotiky (14. století) je spojeno s rozmachem mariánské úcty a s ním souvisejícím vznikem celé řady lokálních poutních míst.

 

Konference Putování za kořenypodrobný program

13.00 – 13.20 Úvodní slova

Václav Švenda

radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje

Martin Hrdlička

předseda Svatá Ludmila, z. s.

David Horáček

administrátor Římskokatolické farnosti u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram – Svatá Hora

 

13.20 – 15.30 Prezentace

Cyrilometodějská stezka

Dana Daňová, předsedkyně Řídicího výboru sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje

Svatojakubské cesty a jejich značení

Tomáš Jindřich, předseda spolku Ultreia

Via Czechia

Jan Hocek, autor projektu

Možnost využití potenciálu poutního turismu

Hana Musílková, koordinátorka DMO, Středočeská centrála cestovního ruchu, p. o.

Cestujte pěšky jako kdysi naši předkové

Mezidestinační produkt cestovního ruchu DMO Berounsko a DMO Brdy a Podbrdsko

Rozvoj a podpora pěší turistiky

Veronika Janečková, ředitelka odboru produkt

managementu, CzechTourism

Oprava staveb – možnosti financování

Irena Lapešová, TNT Consulting

Poutní turistika – příležitost pro obce a města

Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR

 

15.30 – 16.00

Putování za kořeny, Svatá Ludmila, z. s.

Strategie a marketing

Rostislav Křivohlávek, projektový poradce

Aplikační podpora projektu

Miroslava Janičatová, výkonná ředitelka

Pavel Žemlík, manažer kartografické redakce, Seznam.cz

 

16.00 – 16.30

Řízená diskuze a vyhodnocení možností spolupráce

 

16.30 – 17.00

Konec programu, volná diskuze

 

17.00 – 18.00

Komentovaná prohlídka areálu Svaté Hory

 

Svatá Ludmila 1100 let, z. s. – dnes již jen Svatá Ludmila, z. s.

Spolek Svatá Ludmila 1100 let realizoval v loňském roce národní oslavy 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily. V České republice pořádá již od svého vzniku v roce 2016 řadu kulturních a vzdělávacích aktivit a své působení rozšiřuje i do zahraničí. Ve výročním roce se spolku podařilo vydat reprezentativní monografii, realizovat mezinárodní konferenci, Národní pouť na Tetín, poutnické aktivity a řadu akcí v regionech po celé ČR. Více na www.svataludmila.cz.
 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024