středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Ilustrační snímek
© NetwIN production



Tradiční divadelní festival Jiráskův Hronov láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

HRONOV: Již po 92. se v polovině léta uskuteční hojně navštěvovaný tradiční divadelní festival Jiráskův Hronov. Kromě bohatého programu festival každoročně nabízí nejen pro herce a další „divadelní dělníky“, ale i pro veřejnost semináře, které jsou vedeny předními divadelními odborníky. Zaměřují se na hlas, řeč, pohyb, loutky, světlo, spolupráci mezi hercem a režisérem či například na základy divadla.

od 29.07.2022 do 06.08.2022
Autor článku: 
Robin Suchánek /jal

Poslední červencový víkend a následující srpnový týden tradičně patří přednímu divadelnímu festivalu Jiráskův Hronov, na který každoročně zavítá desetitisíce lidí. I letos se kromě bohatého divadelního a hudebního programu v rámci festivalu uskuteční řada seminářů s divadelními odborníky.

Lektoři jednotlivých seminářů jsou vyhledávaní profesionálové ve svém oboru a zároveň většinou učí na DAMU nebo na JAMU.

„Rád bych pozval například na seminář vedený uměleckým šéfem Divadla Petra Bezruče Janem Holcem, který se zaměří na spolupráci mezi hercem a režisérem. Semináře nejsou však zaměřené pouze na herectví. Například seminář herecké abecedy dramaturga Městského divadla Brno Miroslava Ondry je určen pro začátečníky a pro lidi, kteří se chtějí naučit základy nejen divadla, ale obecně veřejného vystupování. To se může hodit i v běžném životě,“ říká programový ředitel festivalu Jan Julínek.

V rámci festivalu nebude chybět ani seminář pracující s loutkami pod vedením herce prestižního divadla Alfa Plzeň Josefa Jelínka. Náplní tohoto semináře bude věnovat se divadelní animaci, seznámení se s pojmem „loutka“ jako divadelním objektem i subjektem. Seminaristé si zde budou moci vyrobit vlastní „loutku“, vlastní představení, ale jak říká lektor Josef Jelínek, hlavně se zájemci naučí budovat vztah k loutce jako k rovnocennému jevištnímu partnerovi, ba dokonce snad i důležitějšímu, než jsme my sami.

„Velmi oblíbené bývají semináře zaměřené na hlas a řeč lektorky Evy Spoustové, která je vyhledávaná pro spolupráci mnoha profesionálními divadly i dabingovými studii po celé zemi,“ láká programový ředitel Julínek.

Na Jiráskově Hronově své místo mají i lidé, kteří nechtějí hrát. Na semináři „Světlo a Tma“ pod vedením light designéra Martina Špetlíka se seminaristé budou učit o fenoménech světla a tmy a o všem mezi tím. Dílna je určena nejen osvětlovačům, ale i scénografům, režisérům či hercům – zkrátka všem, kteří si už všimli, jak důležitá a zásadní je v divadle práce se světlem. Nepůjde zdaleka jen o technický seminář, tématem dílny bude především světlo jako nástroj výtvarníka. Zájemci se dozví něco o kabelech, žárovkách a čočkách, ale především se budou zabývat intenzitou, úhlem a barvou světla. Martin Špetlík vytvořil více než sto světelných designů pro české i zahraniční projekty – od alternativních tanečních představení přes klasické činohry až po mohutné muzikály a opery. Své si odsvítil v Americe, Africe, Asii i v Evropě.

Ani na rodiny s dětmi festival Jiráskův Hronov nezapomíná. Rodiče mohou přihlásit své dítě do „Dětského semináře“, vedeného velmi oblíbenou lektorkou Evou Sukovou, a rodiče tak mohou mít volné dopoledne pro výlety po okolí a projít si například Adršpach, Náchod či Broumovské stěny.

Semináře probíhají od soboty 30. července do soboty 6. srpna 2022 vždy od 9 do 13hod. Příjezd do Hronova se očekává v předvečer zahájení festivalu Jiráskův Hronov, tedy v pátek 29. července 2022, kdy proběhne prezentace seminaristů a úvodní setkání s lektory.

Cena semináře je 2000 Kč. Kdo se přihlásí do semináře, může si objednat speciální permanentku na celý hlavní i doprovodný program (celkem 8 dnů) za speciální cenu pro seminaristy 1000 Kč. Spaní během festivalu si zájemci mohou vybrat z několika variant, včetně noclehů zdarma na karimatce v ZŠ nebo ve stanovém městečku. Lze si rovněž objednat stravu v hronovské školní jídelně.

Semináře a dílny jsou určeny zájemcům od 15 let (dětský seminář od 5 do 12 let). Osoby mladší 18 let musí do Hronova přivézt písemný souhlas rodičů na formuláři, který jim bude zaslán. Do seminářů se mohou zájemci hlásit nejpozději do 10. 7. 2022. Přihlášky a více informací na www.jiraskuvhronov.info/seminare.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024