středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Ilustrační foto
© Zdroj: https://www.facebook.com/tmbrno



Flašinetáři se letos již po třinácté setkají v Brně a rozezní ulice centra i Červený kostel

BRNO: Flašinety – mechanické hrací stroje ukryté v malovaných skříňkách, rozezní třetí červnový víkend opět po roce centrum Brna. Tradici jarmarečních oslav podporuje Technické muzeum v Brně (TMB), které organizuje již třinácté Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně. Majitelé flašinetů v dobových kostýmech oživí ulice města hudbou i zpěvem ve dnech 18.–19. 6. 2022 při příležitosti konání 25. ročníku Dopravní nostalgie, jež je součástí REGIOJET IGNIS BRUNENSIS – Zábavy pod hradbami.

 

od 18.06.2022 do 19.06.2022
Autor článku: 
Taťána Krajčírovičová

„Flašinety poprvé uslyší účastníci Dopravní nostalgie při jejím zahájení v sobotu 18. 6. 2022 v 10.00 na náměstí Svobody v Brně. Ve 14.00 se sejdou všichni účastníci XIII. Setkání flašinetářů v Brně ve dvorním traktu Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. Po slavnostním zahájení zde společně rozezní své flašinety, a poté se z rohu ulic Běhounská a Kobližná a náměstí Svobody rozejdou již individuálně do ulic v centru města, kde budou hrát a zpívat kolemjdoucím až do páté hodiny večer,” uvádí program vedoucí Kruhu přátel TMB – flašinety a mechanické stroje Mgr. Petr Nekuža. Na tradiční akci, jakou Dopravní nostalgie bezesporu je, flašinetáři dotvářejí autentickou historickou a sváteční náladu, a kromě připraveného poutavého repertoáru rádi zahrají svým posluchačům i lidové písničky na přání či k tanci. Letos flašinetáři vystoupí také jako hudební doprovod k výstavě „Dvanácte vrchů ten strom má. Kramářské a poutní tisky s náboženskou tematikou“, která probíhá v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea, jež je spolupracující institucí s TMB.

Flašinetářství se spojuje s veřejným prostorem již od počátku 19. století. Flašinetáři – „lidé světem jdoucí”, dříve hráli na lidových zábavách, jarmarcích či poutích, a často i k tomu zpívali. Jejich kramářské písně – veršované zprávy popisující nedávné či minulé události, pojednávaly o nešťastných láskách, požárech, povodních, avšak měly i vojenskou či náboženskou tematiku. Nyní jsou flašinetáři nedílnou součásti mnoha tradičních akcí – melodie jejich flašinetů přitahují pozornost kolemjdoucích a vtahují je do nostalgické atmosféry dávných časů.

„Podmanivý a současně pronikavý zvuk flašinetu připomíná zvuk varhan či harmoniky. Na principech těchto hudebních nástrojů také různé typy flašinetů fungují. Hranové či jazýčkové píšťaly jsou rozezvučovány z měchů ovládaných klikou, která současně otáčí hřebíčkovým válcem nebo děrovaným kartonovým pásem se zakódovanými skladbami,” vysvětluje Petr Nekuža. Zároveň podotýká: „Nejnovější flašinety již fungují na elektrickém principu a jednotlivé skladby jsou zaznamenány digitálně.”

V současnosti je flašinetářství spojeno se zájmem o mechanické hudební nástroje a jejich propagaci. Součástí XIII. Mezinárodního setkání flašinetářů je workshop v Technickém muzeu v Brně, na němž prezentují odborníci tohoto ojedinělého oboru výstupy své výzkumné činnosti i pro veřejnost. V roce 2012 byla při Kruhu přátel TMB založena Sekce Flašinety a mechanické hrací stroje. S jejími členy se můžeme setkávat na mnoha nových festivalech, poutích a oslavách v České republice i v zahraničí. Pod její patronací se objevují zajímavé akce, jejichž cílem je české flašinetářství udržet a propagovat jako fenomén měst a vesnic. Po nedělním dopoledním workshopu následují opět koncerty a pouliční produkce v ulicích historického centra Brna pro veřejnost, a to mezi 14.00 až 16.00 hod. Jako host vystoupí po oba víkendové dny Spolek muzejní maringotka.

Vyvrcholením letošního Mezinárodního setkání flašinetářů je společný koncert, který se uskuteční v neděli 19. června 2022 v 19.00 v jedné z nejznámnějších brněnských dominant, v kostele J. A  Komenského v Brně (nazývaném též Červený kostel). „V neděli po 16. hodině se flašinetáři rozloučí s brněnskými ulicemi průvodem z náměstí Svobody na Komenského náměstí k Červenému kostelu”, upřesňuje Petr Nekuža. Závěrem pak dodává: „Srdečně všechny zájemce zveme na bohatý program večerního koncertu zahrnující jak sakrální hudbu, tak i klasickou hudbu a francouzské šansony.” Výtěžek ze vstupného na koncert bude v plné výši věnován na podporu činnosti brněnské organizace Paspoint, z.ú., poskytující poradenství, konzultace a další aktivity lidem s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich rodinám.

Informace o akci naleznete na: www.tmbrno.cz/akce/xiii-setkani-flasinetaru-v-brne-2022/

Dopravní nostalgie je součástí letní světové soutěže ohňostrojů REGIOJET IGNIS BRUNENSIS, kterou jako hlavní producent pořádá společnost SNIP & CO.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024