pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Plakát
© Archiv pořadatele



Baletní soubor KYIV GRAND BALLET uvádí baletní představení “Romeo a Julie”

ČR-UKRAJINA: Baletní soubor KYIV GRAND BALLET uvádí baletní představení “Romeo a Julie”. V hlavních rolích baletu "Romeo a Julie" se představí národní umělec Ukrajiny Alexandr Stojanov a primabalerína Národního divadla opery a baletu Ukrajiny Jekatěrina Kuchar.

od 17.10.2022 do 23.10.2022
19:00 - 21:00
Autor článku: 
jal

Romeo a Julie je jednou z těch her od Shakespeara, které jsou nejbohatší na barvy. Je v ní mnoho různých odstínů – od veselého úsměvu po divoké zoufalství, od něžné lásky po prudkou zlobu. Ale nade vším vítězí láska k životu a víra ve vítězství pravdy a dobra. Tato tragédie je jedním z těch velkých Shakespearových děl, která si vydobyla dlouhou a trvalou přítomnost ve světovém umění.

Shakespeare se snažil nejen vést diváka k morálnímu úsudku o svých postavách, ale přiblížit jej také k pochopení lidské přirozenosti. A když je autorův úkol splněn, v díle se objevuje pradávná víra v člověka, která tvoří základ i těch Shakespearových děl, v nichž se lidé neukazují z té nejlepší stránky.

Soubor Kyiv Grand Ballet zahájil v roce 2014 své turné po Francii, které bylo nazváno „Hvězdy světového baletu“. Více než 35 galakoncertů za měsíc a půl. Po úspěšném představení ve Francii pokračovalo turné souboru po celém světě.

Dekorace a kostýmy vytvořili nejlepší mistři Kyjeva z Ukrajinské národní opery. Ředitelem i sólistou Kyjevského velkého baletu je národní umělec Ukrajiny Alexandr Stojanov. Spolu se svou manželkou, primabalerínou Jekatěrinou Kuchar, nepřestávají dobývat světový trh baletního umění.

 

Vstupenky na webu : www.ticket-online.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024