čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Ilustrační obrázek
© Zdroj: www.muzeumprahy.cz



Muzeum města Prahy pořádá v Zámeckém areálu Ctěnice výstavu Baťa: boty všem!

PRAHA: Muzeum města Prahy zve do Zámeckého areálu Ctěnice na výstavu věnovanou obuvi a ševcovskému řemeslu, které představí na podnikatelském úspěchu zlínské obuvnické firmy Baťa. Výstava mapuje dějiny firmy Baťa od jejího založení v roce 1894, kdy bylo třem členům rodiny Baťů, Antonínovi, Anně a Tomášovi, vydáno živnostenské povolení k provozování ševcovské činnosti ve Zlíně, přes veřejnou obchodní společnost ke vzniku akciové společnosti v roce 1931 až do jejího znárodnění v roce 1945. Podnikatelský příběh pohádkových rozměrů o chudém ševci, který svou pílí, pracovitostí a odvahou z malé dílničky v neznámé vesnici Zlín vybudoval společnost světového formátu. Myšlenky a morální hodnoty zakladatele firmy Baťa, Tomáše Bati, rezonují do dnešních dní.

od 26.05.2022 do 02.10.2022
Autor článku: 
Martina Hoffmanová/ika

Muzeum města Prahy pořádá

od 26. května do 2. října 2022

v Zámeckém areálu Ctěnice

Bohdanečská 259/1, 190 17, Praha 9 – Vinoř

výstavu Baťa: boty všem!

 

Na výstavě je na vybraných modelech představena dobová obuv a módní trendy v první polovině 20. století. Nejznámější typy dámské, pánské i dětské obuvi, například dnes již téměř zapomenuté modely „séglovek“ a meltonek nebo opět oblíbené dřeváky či perka. Nechybí ani ukázka obuvi z reptilie a sportovní obuv vyráběná firmou Baťa. Vystavena je speciální obuv navržená pro výstavu Expo v New Yorku v roce 1939, která nebyla vzhledem k politickým změnám v Československu v zahraničí nikdy prezentována. Exponáty obuvi zapůjčené z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně doplňují dobové oděvy módních pražských salónů a doplňky ze sbírek Muzea města Prahy, reklamní letáky, tisky a fotografie z třicátých let 20. století.

Součástí výstavy je ukázka realizace výstavby Baťova paláce čili Domu služeb, postaveného v duchu funkcionalismu v letech 1928–1929 na Václavském náměstí v Praze, který ve své době neměl v Československu obdoby. Kromě možnosti zakoupit si módní obuv nabízel totiž zákazníkům také oddělení pedikúry, správkárnu bot, dětský koutek, bufet s vyhlídkou i oddělení čistění obuvi.

V rámci výstavy jsou realizovány doprovodné programy, včetně výukových programů.

 

DOPROVODNÉ PROGRAMY PRO VEŘEJNOST

17. 9. 2022           Jablkobraní

 

PROGRAM PRO ŠKOLY, ZÁJMOVÉ SKUPINY A LETNÍ PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY

Náš zákazník, náš pán

Víte, co to jsou meltonky, perka nebo kordovánky? A k čemu má švec kopyto? Už si umíte sami zavázat tkaničku? Provedeme vás zajímavými informacemi ze světa ševcoviny a obuvnictví, představíme významná historická fakta o firmě Baťa, seznámíme vás s obuvnickým nářadím a materiálem, ze kterého se boty šijí. S žáky předškolního věku procvičíme základní dovednosti s tkaničkami, s žáky 1. st. MŠ si zahrajeme na prodavače obuvi a pro žáky 2 st. ZŠ vstoupíme do oboru copywritingu s cílem uvést na trh nové boty. Program doprovází jeden z patronů ševců – Kryšpín.

 

Vhodné pro: MŠ, 1. a 2. stupeň ZŠ a gymnázia. Programy jsou uzpůsobeny věku dětí.

Rezervace na e-mailu: lektorctenice@muzeumprahy.cz

 

Vernisáž proběhne ve středu 25. května 2022 v 17.00 hodin.

 

Otevírací doba v Zámeckém areálu Ctěnice

pondělí: zavřeno

letní období: 1. 5. – 30. 9. 2022

úterý–neděle: 10.00–18.00 hod.

zimní období: 1. 10.– 31. 4. 2022

úterý–pátek: 10.00–16.00 hod.

sobota–neděle: 10.00–18.00 hod.

 

Doprava MHD

autobus 159 a 182 ze stanice Vysočanská (metro B) nebo Letňany (metro C) do zastávky Ctěnický zámek

www.muzeumprahy.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024