sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Vizuál Živý Zlín
© Zdroj: www.kulturazlin.cz



Z pouličního projektu vyrostla příspěvková organizace. Město Zlín má nové kulturní a kreativní centrum

ZLÍN: Pouliční akce, komunitní projekty, sousedský festival, ale i umělecké performance, světelný happening připomínající odkaz Jana Palacha či velký lampionový průvod městem. To jsou pouze jedny z mála akcí, které ve Zlíně pořádá Živý Zlín. Tento úspěšný projekt se po pěti letech fungování profesionalizoval a k 1. červenci 2020 se stal organizační složkou města. Další rozvoj přišel se začátkem letošního roku, kdy se organizace přetransformovala na příspěvkovou organizaci města a plně se tím profesionalizovala. Nese název Živý Zlín – kulturní a kreativní centrum.

Autor článku: 
Anežka Gavendová

„Za poslední roky se akce Živého Zlína zásadně rozrostly ve veřejném prostoru. Aktuálně organizace ročně pořádá až 70 akcí, zároveň podporuje zlínské komunity. Její akce navštěvují tisíce obyvatel, především rodin. Přerod v příspěvkovou organizaci Živému Zlínu umožní se dále rozvíjet,” uvedla ředitelka organizace, Jana Kubáčová.

Kulturní organizace města sídlí na zámku, kde se stará o část prostor, snaží se upozornit na historickou hodnotu této kulturní památky, vytvořit z ní místo pro setkávání i umělecké zázemí. Kromě tradičních a oblíbených akcí jako jsou letní Hudební neděle, odpoledne pro děti či lampionový průvod, organizace slibuje zajímavé novinky. „S novou etapou se lehce změnilo logo Živého Zlína. Na to navážeme novým vizuálním stylem a také webem. Ten nabídne přehlídku akcí ve Zlíně, ale také možnost pravidelně dostávat informace o zlínské kultuře a během května otevřeme sekci podcasty,” popsala změny Kubáčová. Živý Zlín nabízí poradenství i pořadatelům kulturních akcí a teď službu rozšiřuje o možnost vložit akci na nový web www.kulturazlin.cz.

„Právě pro nás odstartovala sezona akcí ve veřejném prostoru města. Celý náš skvělý tým pracuje na tom, aby Zlín prožil skutečně mimořádný výroční rok. Osobně se těším na letní kouzelné koncerty výjimečných hudebníků na nádvoří zámku, chystáme večer s tangem i ve swingovém rytmu, velký návrat v čase do třicátých let, folklorní perličky či pouť dějinami města,” nastínila plány Kubáčová.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024