středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Banner
© Martin Krupa



Ke kořenům - Ukrajina krojů a tradic - výstava

HRADEC KRÁLOVÉ: Mimořádná benefiční výstava přibližuje lidové kroje jednotlivých regionů Ukrajiny, ale také nejvýznamnější liturgické a lidové svátky této země. Současně však nabídne návštěvníkovi pohled na vybrané typické předměty lidového užitného umění této země. Návštěvníci se také dozvědí o světovém kulturním dědictví UNESCO na území Ukrajiny. Nezbytnou součástí výstavy je také stručný přehled základních mezníků dějin ukrajinské státnosti, která se odvíjela, z českého pohledu ne vždy pozorována, ve stínu Ruska a má velice podobný dějinný charakter jako byl v historii vztah Čechů a Němců.

od 22.03.2022 do 29.05.2022
Autor článku: 
jal

Každá z fotografií věrně zachycuje kostým určitého regionu Ukrajiny a pro něj typických ornamentů. Pro vytvoření fotografické série byly shromážděny původní kroje z konce 19. a počátku 20. století a více než 30 kilogramů unikátních ozdob.

Projekt Ke kořenům: Ukrajina krojů a tradic (Щирі) odstartoval v roce 2014 a odborně ho zaštítil Ukrajinský institut historie módy. Zapojili se do něj hvězdy ukrajinského filmu, televize, divadla a hudby, sportovci a návrháři, kteří se nechali vyfotografovat v původních lidových krojích.

Kromě rozsáhlé výstavy fotografií byly dosud vydány tři tematické charitativní kalendáře: Ke kořenům; Ke kořenům – Barvy a Ke kořenům – Svátky, jejichž náklad putoval do 28 zemí světa. Výtěžek z prodeje posloužil pro charitativní účely a také k doplnění sbírkových fondů Muzea lidové tvořivosti Mychajla Strutynského (Kosiv, Ivanofrankivská oblast, Ukrajina), Novoajdarského vlastivědného muzea (Novoajdar, Luhanská oblast, Ukrajina) a Národního centra lidové kultury – Muzeum Ivana Hončara (Kyjev, Ukrajina).

Tato expozice představuje snímky z projektů Ke kořenům (Щирі). Barvy (2017) a Ke kořenům (Щирі). Svátky (2019).

Vstupné na výstavu je dobrovolné. Vaše příspěvky do mezimuzejní sbírky "Mince pro Ukrajinu" budu předány organizaci UNICEF ve prospěch ukrajinských dětí zasažených válkou. 

Výstava je v českém a anglickém jazyce a doprovodí ji několik veřejných přednášek s tematikou ukrajinské historie a reálií.

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024