sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Plakát k akci
© Zdroj: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně



Muzeum připomene výročí dvojice Hanzelka a Zikmund

ZLÍN: 22. dubna 2022 uplyne už 75 let od startu jejich první cesty, na které projeli Afriku a Jižní Ameriku. Tři čtvrtě století od této události bude připomínat Muzeum jihovýchodní Moravy a Klub H+Z v celodenním programu.

22.04.2022
Autor článku: 
Silvie Lečíková

Téma moderního cestovatelství a zejména cesty Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky mají své stálé místo v muzejní expozici Princip Baťa. Zde se také bude odehrávat část připraveného programu. K vidění budou po celý den nejrůznější filmové dokumenty z cest H+Z a doprovázet je budou interaktivní programy připravené lektorským oddělením muzea.

Pro milovníky fotografií z cest H+Z je ve 3. NP budovy 21 či mrakodrapu k vidění kolekce fotografií z archívu H+Z, kterou doplňují současné srovnávací fotografie pořízené Expedicí Z101 v Africe těchto dnů.

Před budovou 14 budou jako připomínka legendární Tatry 87, která s cestovateli zdolala na první cestě přes 60 000 kilometrů, vystaveny právě veterány značky Tatra.

Tento automobil se stal také předlohou pro motiv speciální edice sběratelské turistické známky, kterou vydalo muzeum u příležitosti výročí. Do prodeje půjde symbolicky právě 22. 4., k dostání bude na recepci 14. budovy.

„V letošním roce se připomínka významného data bude muset poprvé obejít bez účasti Miroslava Zikmunda,“ říká Magdalena Preiningerová, kurátorka archívu H+Z a organizátorka akce. „Jeho osobnost si tak v tento den připomenou blízcí známí i veřejnost alespoň na Lesním hřbitově u jeho hrobu.“

O důstojné zakončení celého dne se postará Filharmonie Bohuslava Martinů koncertem „Cestovatelské legendy H+Z“ v Kongresovém centru. Moderátoři Pavel Vacek a Zdeněk Lambor provedou posluchače večerem, v němž jako sólista vystoupí i Václav Hudeček.

Nad akcí, která je připomínkou dvou mužů, kteří výrazným způsobem ovlivnili město, kraj i celou republiku, symbolicky převzali záštitu hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, primátor Zlína Jiří Korec, ministr kultury ČR Martin Baxa a předseda Vlády ČR Petr Fiala.

https://www.muzeum-zlin.cz/vyroci-startu-prvni-cesty-hz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024