sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
Titulní strana obálky knihy
© Zdroj: Albatros Media



Jak to dnes vypadá na Slovácku? Mají tam ještě veselé příběhy?

ČR: V nakladatelství Bizbooks vyšla unikátní kniha Slovácko sa nenudí (349 Kč), která je volně inspirovaná kultovním galuškovským cyklem a popisuje putování po kouzelném vinařském kraji. Autorem je Marek Šalanda.

 

Autor článku: 
Jana Fikotová

Pobavte se nad neobvyklým dobrodružstvím plným slováckého humoru a rozverných příhod, které se staly ve slováckých dědinách, a to nejen místním lidem, ale i autorovi samotnému. Kniha se věnuje životu v nádherném českém regionu. Inspiruje se kultovními knihami Slovácko sa súdí a nesúdí a mapuje danou oblast a dnešní obyvatele.

Cílem mých cest jsou lidé. Chodím od návštěvy k návštěvě, sbírám povzbuzující doušky humoru a kapky staré moudrosti ukryté v příbězích a snažím se o ně podělit s ostatními. Moje druhá kniha Slovácko sa nenudí popisuje putování po kouzelném vinařském kraji. Setkal jsem se s více než dvěma sty lidmi, vyslechl jsem stovky veselých historek, zapsal je v dnešní autentické podobě nářečí a vybral z nich ty nejlepší,“ popisuje autor Marek Šalanda, bývalý investigativní novinář, který se též věnoval krizovému managementu a marketingu. Dnes je znám především jako cestovatel a výjimečný pěší poutník.

Kniha se trefuje do několika současných trendů – nízkorozpočtového cestování, pěšího poutnictví, objevování krás vlastní země a jejích regionů. Cestování po vlastních nohách a po vlastní zemi může být totiž velmi objevné a hlavně srdce naplňující. 

 

Mgr. Marek Šalanda
Muž, který si prošel mozaikou profesí. Od matematiky a fyziky přešel ke studiu geografie a historie. Odtud k počítačům, především k softwaru, a to jako redaktor počítačových časopisů. Poté vše spojil a věnoval se ekonomice a chvíli také investigativní žurnalistice. Pak se začal specializovat na management a rozjezd nových značek a projektů na trhu. Věnoval se i krizovému managementu. Nyní ve své vlastní firmě pomáhá zákazníkům s obchodem a marketingem. Celý život se věnuje publicistice, nyní píše povídky pro rozhlas, články věnované cestování a knihy. Již od svých čtrnácti let cestuje. Dlouhá léta to bylo na kole. Při každé cestě se kilometry počítaly na tisíce. Nejdelší měla deset tisíc kilometrů a trvala pět měsíců. Poslední roky začal chodit pěšky. Zdolává sice stovky kilometrů, ale říká, že to neměří. Důležitá jsou pro něj setkání s lidmi. Jejich vzpomínky a příběhy, se kterými jsou spjatí. Každá z jeho cest má nějaké historické, nebo geografické téma - hranice mezi Moravou a Čechy, česko-slovenská hranice, po stopách rodu Šalandů, Slovácko, objevování Lašska apod.

www.albatrosmedia.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024