neděle
26. května 2024
svátek slaví Filip
Martin Hofmann v roli Cyrana
© Zdroj: Dramox



Svůj širák nyní odhazuje online. Herec Martin Hofmann ve své životní roli Cyrana nově na Dramoxu

ČR: Dramox přidává několik novinek k více než dvěma stovkám divadelních představení. Mezi nimi i beznadějně vyprodaného Cyrana v adaptaci Divadla v Celetné, kterého divadelní portál exkluzivně natočil pro sekci Dramox Originals. Slovy herce Martina Hofmanna, pro něhož představuje Cyrano doslova životní rolí, je postava snad největším frajerem divadelní literatury. Kromě této divadelní legendy se předplatitelé mohou těšit na Krále Leara od Stratforského festivalu, polární výpravu nebo dvě nové inscenace Slovenského národného divadla.

Autor článku: 
TZ/ika

Martin Hofmann coby nosáč Cyrano z Bergeracu září na prknech Divadla v Celetné již patnáctou sezonu a představení jsou stále vyprodaná. Jeden z největších romantických příběhů všech dob podtrhuje minimalistická scéna, díky které mohou předplatitelé věnovat veškerou pozornost dechberoucím hereckým výkonům. Představení je dostupné v sekci Dramox Originals, v rámci níž najdou diváci i další prestižní inscenace českých divadel. 

Dramox Originals

Představení Dramox Originals přináší divákům možnost zhlédnout divadlo v ohromující kvalitě a ještě více se tak přiblížit zážitku z návštěvy živého divadla. Od počátku fungování tohoto projektu se natočilo celkem třináct divadelních her, a to včetně nově přidaného Cyrana. A které další inscenace si předplatitelé mohou užít z domova ve špičkové kvalitě?

Ztracený svět Jihočeského divadla

Výpravné představení na motivy stejnojmenné knihy A. C. Doyla potěší malé i velké diváky. Ztracený svět pojednává o dobrodružství z hlubin tajemného pralesa, který je plný divokých a nebezpečných prehistorických zvířat. Napínavou podívanou pro děti i rodiče připravilo Jihočeské divadlo. Díky Dramox Originals si můžou diváci i doma dopřát unikátní zážitek z otáčivého hlediště v Českém Krumlově. 

Žítkovské bohyně Východočeského divadla v Pardubicích

Žítková, oblast přímo u slovenských hranic, je magickým místem. Podle legendy v této krajině žily ženy s nadpřirozenými schopnostmi. Uměly léčit, věštit, ale také zaříkávat a škodit. Dora Idesová se snaží proniknout do světa tajemných tradic a rituálů a její pátrání se prolíná s vlastním sebepoznáním. Dramatizaci románu Kateřiny Tučkové natočil Dramox ve Východočeském divadle Pardubice.

Další novinky z Dramoxu 

Divadelní platforma Dramox neustále roste a každých čtrnáct dní představuje předplatitelům nová představení z českých i světových divadel. Za rok a čtvrt svého působení nabízí skoro 220 představení od 121 divadel. 

Prestižní Stratforský festival je pravidelným divákům Dramoxu dobře známý. Tento týden přidává divadelní streamovací služba cenami ověnčené představení Král Lear. V hlavní roli září Colm Feore, známý především ze seriálu Dům z karet. Představení ve vysoké kvalitě a v původním znění je již tradičně doplněn o titulky v překladu Martina Hilského. Od Divadla Drak z Hradce Králové přibude inscenace Amundsen kontra Scott o tragickém dobrodružství polárníka Roberta F. Scotta. Příběh pro děti se stínovými loutkami představuje neúspěch jako hrdinství.

Prostřednictvím nových kousků od Slovenského národného divadla se mohou předplatitelé vydat na výpravu za osobnostmi z historie. V metaforických obrazech se divákům představuje nejen život učitele národů Jana Amose Komenského, ale také jeho inspirativní myšlenky. V inscenaci Labyrinty a raje Jána Amosa exceluje Martin Huba. Druhé nově přidané představení mapuje život slovenského národního obrozence Ľudovíta Štúra. Na pozadí dramatických událostí revolučního roku 1848 zkoumá tato výjimečná inscenace povahu slovenské národní identity. 

Bonusové video s režisérem Jakubem Špalkem: https://www.youtube.com/embed/t57ZkILT2gE

A ještě trailer na YouTube.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ve skleníku Fata Morgana stále poletují pestrobarevní tropičtí motýli. Výstava, která se v letošním roce zaměřila na migraci, se koná už jen do 2. června. Návštěvníci se ve skleníku Fata Morgana stále setkají s oblíbenými babočkami rodu Morpho s blankytně modrými křídly, „sovími motýly“ Caligo memnon, nechybí noční obr druhu Attacus atlas, který patří mezi největší žijící motýly na světě. Nechybí ani „letající víly“ Idea leuconoe a další pestrobarevné babočky a otakárci, kteří se ladně vznášejí prostorem skleníku. Součástí letošní výstavy motýlů je i expozice vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Tu Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
24.05.2024

RYMICE: Rekonstrukce konírny v areálu hospodářského dvora v Muzeu v přírodě Rymice je u konce. Sloužit bude jako sanační pracoviště a průchozí depozitář pro velké zemědělské stroje.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
21.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ-ZAHRANIČÍ: Na konci května čeká Divadlo Drak týdenní zájezd do Havany na Kubě, kde ve dnech 27.–29. 5. odehraje tři reprízy inscenace Do hajan! na 21. Světovém kongresu ASSITEJ a Festivalu scénického umění pro děti a mládež. Inscenace režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové byla vybrána do programu této mezinárodní přehlídky spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů.


 
Královéhradecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.05.2024

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024