pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Titulní strana CD
© Archiv vydavatele



Antonín Dvořák takřka neznámý v podání klavíristy Tomáše Víška

ČR: Může se zdát, že hudební odkaz doma i ve světě nejhranějšího českého hudebního velikána je za 117 let od jeho smrti již dostatečně probádán. A to všemi směry, i pokud jde o jeho skladby pro klavír. Dvořákovo kompletní klavírní dílo bylo nahráno nejméně již čtyřikrát – na vinylové desky i na CD. Přesto však několik skladeb či jejich částí doposud na žádném zvukovém nosiči nevyšlo, z nejrůznějších důvodů. A právě tyto neznámé skladby si můžeme zcela poprvé ze záznamu poslechnout, a to v podání předního českého pianisty Tomáše Víška. Jeho nová nahrávka k letošnímu 180. výročí narození Antonína Dvořáka vznikla za podpory britské Dvořákovy společnosti pro českou a slovenskou hudbu. A je to počin nejen chvályhodný, ale i velmi zajímavý.

Autor článku: 
Martina Fialková

Na CD se ocitlo hned 18 skladeb, motivů či skic. Okolnosti jejich vzniku a důvody, proč doposud unikaly zachycení na desku či CD, objasňuje v bookletu sám interpret. Je ostatně autorem disertační práce na téma klavírní dílo A. Dvořáka, a odtud dosud nenahrané objevy vycházejí.

Zvláštním paradoxem je, že se na CD ocitají hned čtyři skladby nesoucí název či označení polka. Dvě jsou z úplných skladatelských začátků, jedna naopak jeho poslední skladbou pro klavír. Tímto tancem se ve svém díle, jak známo, ponejvíce zabýval Bedřich Smetana, sám tanečník a milovník polky, zatímco doménou Antonína Dvořáka byly později naopak valčíky. Najdeme tu i půvabnou, snad neprávem Dvořákem z výběru jeho známých klavírních Silhouett vyřazenou tu s číslem VII. Zajímavým dokladem doby je i klavírní Směs z opery Král a uhlíř nebo skica k původní verzi jeho slavné Humoresky. Raritou je také Dvořákův pokus o novou americkou hymnu, o kterou byl žádán. I o každé další skladbě lze napsat něco zajímavého, lepší však je si CD poslechnout. Uvolněnost, hravost a krása hudebních nápadů nezapřou Dvořákovu skladatelskou erudici i na malých plochách. Ty navíc, v podání Tomáše Víška, který je schopen dodat každé notě přesný význam, každé skladbě originální a okamžitě uvěřitelný výraz, přinášejí možnost až intimního seznámení se skladatelovými myšlenkami. CD není tedy zdaleka jen doplněním dosud bílých míst ve Dvořákově odkazu.

Vydala Arcodiva

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024