čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Kostel sv. Jana Křtitele, Kluky
© Foto: Jiřina Hanušová | Licence: Všechna práva vyhrazena



MÁME VYBRÁNO: V soutěži vyhrál kostel v Klukách

ČR: Oprava kostela sv. Jana Křtitele, rekonstrukce kostela sv. Václava a proměna ruiny bývalých jeslí, to jsou vítězové letošní soutěže veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO. Cenu redakce PROPAMÁTKY získala obnova Boromejské zahrady, finančně nejúspěšnější sbírka se zrodila v Čisté u Litomyšle.

Autor článku: 
Jan Štifter

MÁME VYBRÁNO je značka pro příběhy se šťastným koncem. V soutěži veřejných sbírek se letos objevilo rekordních 305 akcí, míst a výjimečných počinů, na jejichž konci je Česko krásnější a hlavně země s historickou pamětí.

„V loňském roce jsme si vyzkoušeli dvoukolové hlasování, kdy z celkového počtu postoupilo 14 finalistů. Mezi ně také rozdělujeme částku 100 tisíc korun, která bude pro mnohé vítanou vzpruhou,“ říká ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák.

První dvě místa obsadila oprava kostelů, ten první se nachází v Klukách u Čáslavi ve Středočeském kraji, další pak ve východočeských Kozojedech. Stupně vítězů doplňuje proměna ruiny bývalých jeslí v Teplicích, kde vzniká bezpečné zázemí pro děti, mládež a rodiny. Do výsledků letos neobvyklou silou vstoupilo korespondenční hlasování. Do redakce Institutu pro památky a kulturu dorazilo celkem 5 628 hlasů.

Cenu redakce získala obnova Boromejské zahrady v Praze, finančně nejúspěšnější byla sbírka na pořízení a instalaci zvonů v kostele sv. Mikuláše v Čisté u Litomyšle. Čistá je unikátním místem už proto, že právě tam se odehrává také záchrana roubeného výměnku a polygonální stodoly, která u Ceny veřejnosti reprezentovala Pardubický kraj.

„Poselstvím soutěže MÁME VYBRÁNO je diskuze o rozličných přístupech k financování záchrany památek. Chceme ukázat na ty stovky jednotlivců, kteří ve volném čase bojují o záchranu českého kulturního dědictví. Pro pořadatele je často zadostiučiněním jejich práce, pokud sbírka postoupila do finále, a milým povzbuzením je finanční odměna, kterou pravidelně rozdělujeme,“ uzavírá Aleš Kozák.

 

Cena veřejnosti 2021

1. Středočeský kraj

Oprava kostela sv. Jana Křtitele v Klukách

Kostel sv. Jana Křtitele je v havarijním stavu, stanovil statický posudek. Nejdříve je potřeba objekt stabilizovat, jelikož sakristie se začíná pomalu řítit k zemi, je podepřena kůly a ve špatném statickém stavu je také předsíň kostela.

2. Královéhradecký kraj

Rekonstrukce kostela sv. Václava a zvonice v Kozojedech

Roubený kostel zasvěcený sv. Václavu ze 17. století, doplněný vzácnými dřevořezbami z roku 1722, vyžaduje generální opravu. Celá statika je poškozena a kostel hrozí zřícením. Stříbrný zvon – spolek přátel kostela sv. Václava v Kozojedech u Žlunic usiluje o záchranu výjimečné stavby, a tak na obnovu vypsal veřejnou sbírku.

3. Ústecký kraj

Rekonstrukce objektu Hlávkova 1203 v Teplicích

Proměna ruiny bývalých jeslí v Teplicích v tzv. Živý dům. Vznikne tak bezpečné zázemí pro děti, mládež i rodiny: doučování, kroužky, nízkoprahový klub pro mládež, poradenství nebo sociální pomoc.

4. Jihočeský kraj

Obnova kulturní památky Starý zámek v Borotíně

5. Hlavní město Praha

Obnova Boromejské zahrady v Praze

6. Kraj Vysočina

Oprava sochy Panny Marie Bolestné, kašny a kříže v Zahrádce

7. Olomoucký kraj

Obnova zámku v Dlouhé Loučce

8. Plzeňský kraj

Oprava varhan v kostele sv. Vojtěcha ve Šťáhlavech

9. Zlínský kraj

Rekonstrukce kostelů sv. Jiljí a sv. Jana Nepomuckého v Pohořelicích

10. Jihomoravský kraj

Oprava kostela sv. Jiljí ve Vrbici

11. Karlovarský kraj

Oprava varhan, vitrážových oken a odvodnění kostela sv. Jiří v Bečově nad Teplou

12. Liberecký kraj

Rekonstrukce kostela sv. Michaela archanděla ve Smržovce

13. Pardubický kraj

Záchrana roubeného výměnku a polygonální stodoly v Čisté u Litomyšle

14. Moravskoslezský kraj

Oprava kostela sv. Michaela archanděla ve Vrbně pod Pradědem

 

Cena redakce

1. místo

Praha: Obnova Boromejské zahrady

2. místo

Přerov: Podpora kulturního dědictví našich železnic

3. místo

Zahrádka na Želivce: Oprava sochy Panny Marie Bolestné, kašny a kříže

 

Finančně nejúspěšnější sbírky

1. místo

Obec Čistá: Pořízení a instalace zvonů v kostele sv. Mikuláše

Vybráno: 1 267 355 Kč

2. místo

Město Králíky: Oprava varhan v kostelích

Vybráno: 940 035 Kč

3. místo

Obec Družec: Oprava kostela Nanebevzetí Panny Marie v Družci

Vybráno: 920 000 Kč

 

www.propamatky.cz | www.instituteu.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024