sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
John Kaizan Neptune, hráč na flétnu šakuhači
© Zdroj: https://www.facebook.com/orchestrBERG/



Bývalá jízdárna v centru Prahy ožije tradiční japonskou flétnou šakuhači i duchařskými příběhy

PRAHA: Orchestr BERG ve spolupráci s International Shakuhachi Festival Prague nabízí večer inspirovaný japonskými fenomény – flétnou šakuhači, duchařskými příběhy Kwaidan, velrybami... To vše v syrovém prostoru bývalé jízdárny paláce Sylva-Taroucca, později známého jako Savarin, který po éře kulečníkové herny čeká na rekonstrukci. Doprovodná akce před koncertem představí historii místa a okolí.

13.09.2021
19:30
Autor článku: 
Eva

V těsné blízkosti Václavského náměstí už několik let čeká na rekonstrukci bývalá barokní jízdárna a právě zde se uskuteční koncert Orchestru BERG nazvaný Chiméra. „Jde o název jedné ze skladeb japonské skladatelky Misato Mochizuki, kterou uvedeme v české premiéře. Na programu je ale také inscenovaná kompozice skladatele Martina Klusáka, který se nechal inspirovat souborem tradičních japonských strašidelných příběhů Kwaidan,“ vysvětluje dirigent Peter Vrábel.

Japonské tradice a kulturní fenomény jsou základem celého večera, v jedné z hlavních rolí je flétna šakuhači. Právě tento původně meditační nástroj japonských mnichů čím dál častěji oslovuje současné skladatele. Ve světové premiéře tak zazní komorní skladba teprve čtyřiadvacetileté Anny Vtípilové i hudba jejího o deset let staršího skladatelského kolegy Martina Klusáka. V inscenované kompozici, kterou vytvořil ve spolupráci s režisérkou Viktorií Vášovou, má hlavní roli americký hráč na flétnu šakuhači John Kaizan Neptune. Sekundovat mu budou performer Roman Zotov i skupina převážně českých šakuhačistů, atmosféru dotvoří světelný design Jana Komárka.

 

---

CHIMÉRA | … japonské tradice a inspirace

pondělí 13. září 2021, 19:30 | Savarin – bývalá jízdárna (vstup pasáží: Jindřišská 5)

 

18:30 - z historie místa a okolí (doprovodná akce / zdarma)

 

Anna Vtípilová – Velrybí píseň (světová premiéra)
Misato Mochizuki – Chimera (česká premiéra)
Misato Mochizuki – Wise Water (česká premiéra)
Martin Klusák – Kwaidan (světová premiéra)
... nová hudebně scénická kompozice na motivy japonských strašidelných příběhů

 

John Kaizan Neptune – šakuhači, Roman Zotov - performer
Jan Komárek – light design, Viktorie Vášová – režie
Orchestr BERG & Peter Vrábel – dirigent

 

Koncert se koná ve spolupráci s International Shakuhachi Festival Prague.

 

---

Orchestr BERG se zaměřuje na současnou hudbu a podporu českých skladatelů především mladších generací. Hudbu kombinuje s filmem, tancem, divadlem či výtvarným uměním. Své posluchače často zve do netradičních prostor. Ve světové premiéře uvedl již více než dvě stovky nových děl. Svou 20. sezónu oslavil mimo jiné získáním prestižní ceny Prix Italia. www.berg.cz

 

International Shakuhachi Festival Prague uvádí tradiční japonskou hudbu i nové skladby českých a zahraničních skladatelů, zkoumá nové možnosti japonských nástrojů… Letos uplynulo od jeho vzniku právě 15 let. Praha je díky ISFP jedním ze světových center hry na flétnu šakuhači. http://www.berg.czwww.isfp.cz

---

PODPORA: Ministerstvo kultury ČR, Partnerství OSA, Praha 1;

Hlavní město Praha přispívá na aktivity Orchestru BERG v roce 2021 částkou 360 000 Kč.

MEDIÁLNÍ PODPORA: Český rozhlas, HISvoice, Harmonie

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024