neděle
1. září 2024
svátek slaví Linda, Samuel
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/sramkovasobotka



Začíná 65. Šrámkova Sobotka

SOBOTKA: Letošní ročník Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury, se věnuje tématu Od folkloru k folkloru a probíhá tradičně v prvním červencovém prázdninovém týdnu. Celkem je pro letošní ročník připraveno přes 60 pořadů. Bude možné se setkat třeba s vědcem docentem Petrem Janečkem z Univerzity Karlovy, oceňovaným spisovatelem Petrem Borkovcem, známým divadelním a filmovým režisérem Břetislavem Rychlíkem nebo muzikantskými legendami Jaroslavem Krčkem a Vladimírem Mertou.

od 03.07.2021 do 10.07.2021
Autor článku: 
Jan Bílek/ika

„Je folklor spojen jen s tradičním venkovským prostředím? A jen s minulostí? Jsou to především pohádky a písně, které sbírali Němcová, Erben či Sušil? Co si však potom počít s tzv. městským folklorem, zastoupeným vtipy či strašidelnými historkami vyprávěnými na táborech?“ ptá se docentka Irena Vaňková, členka Přípravného výboru Šrámkovy Sobotky, a k tématu aktuálního ročníku uvádí: „Mluvíme a rozumíme (mateřské řeči i folkloru svého společenství) zcela samozřejmě, podobně jako dýcháme. Se stejnou samozřejmostí jako v jazyce je i ve slovesném folkloru uložen obraz světa, který spolu sdílíme.“

Program téma pojímá v několika liniích, jako jsou dopolední přednášky expertů, odpolední besedy s významnými osobnostmi, autorská čtení básníků a spisovatelů, scénická čtení, která budou k vidění pouze na festivalu v Sobotce, stejně jako některá večerní divadelní a hudební představení. „Jedinečná je i prezentace většiny tvůrčích dílen. Letos jich pro nejaktivnější účastníky různého věku nabízíme necelé dvě desítky,“ říká členka Přípravného výboru a garantka dílen Lada Blažejová. „Přehlídka probíhá od příštího pátku do soboty a představí během týdne vytvořené podcasty, performance nebo sólisty přednášející umělecký text.“

Speciálně pro festival vzniká rozborový seminář, originální je pietní Společnost mrtvých básníků a skladba Poetického odpoledne. Zástupce pořadatele, vedoucí Městského kulturního střediska v Sobotce Pavlína Havlová, shrnuje: „Celkem je pro letošní ročník připraveno přes 60 pořadů. Bude možné se setkat třeba s vědcem docentem Petrem Janečkem z Univerzity Karlovy, oceňovaným spisovatelem Petrem Borkovcem, známým divadelním a filmovým režisérem Břetislavem Rychlíkem nebo muzikantskými legendami Jaroslavem Krčkem a Vladimírem Mertou.“

Šrámkovu Sobotku podporují například Ministerstvo kultury a Královéhradecký kraj, spolupracují s ní hlavní tuzemské literární časopisy a rozhlasová stanice Vltava. „Nevelká Sobotka desetiletí rozvíjí celostátně významnou a ceněnou kulturní akci. Naším pestrým festivalem mateřštiny jsme viditelní z celé republiky. Pro město představuje náročný
závazek i poctu,“ říká členka Přípravného výboru a předsedkyně městské kulturní komise a spolku Šrámkova Sobotka Marie Sekerová. „Ráda na ni návštěvníky zvu slovy častého účastníka, básníka Jiřího Žáčka: Celý rok chřadnu jak strom v Praze / rozkvétám v Sobotce.“ Nenechte si příležitost poznání, setkání a zážitků, které festival Šrámkova Sobotka v Českém ráji nabízí, ujít.

Program a programová brožura v příloze.

https://sramkovasobotka.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
27.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024